• hr
  • en
  • de
  • it

Kuma Janica Kostelić porinula novi trajekt

Jako mi je drago drago da su mene odabrali da budem kuma novom trajektu, i doista mi je velika čast. I ako mogu malo svojatati, ne može se svatko pohvaliti ovakvim brodom, ha, ha! I to baš "Kornati", rekla je Janica

Mirno more i sretan put, zaželjela je svom »kumčetu« skijašica Janica Kostelić prilikom svečane primopredaje novog Jadrolinijinog trajekta "Kornati". Primopredaja novog broda u floti Jadrolinije je održana u riječkoj luci, a trofejna se skijašica našla u ulozi njegove kume. Naime, riječ je o prvom od četiri trajekta koji se za nacionalnog brodara grade u Brodogradilištu Uljanik, ukupno vrijedna 34 milijuna eura. Pred brojnim okupljenim gostima, Janica je imala prilike pozvoniti na brodsko zvono, koje je dobila kao kuma, i time simbolično "Kornate" pustila u plovidbu. Simpatičnoj je skijašici, otkrila je, ovo ovo iskustvo kumstva nekom brodu. I kako kaže, super je.

- Stvarno nešto, novo neobično. Jako mi je drago drago da su mene odabrali da budem kuma novom trajektu, i doista mi je velika čast. I ako mogu malo svojatati, ne može se svatko pohvaliti ovakvim brodom, ha, ha! I to baš "Kornati" koji su jedan od najljpših dijelova Jadranskog mora. Makar, vrlo je teško izdvojiti nešto što je ljepše od drugog, čitav Jadran je prekrasan, kazala je Janica okupljenim novinarima istaknuvši i kako obožava more.
Novi brod kapaciteta je 616 putnika, sa 320 mjesta u klimatiziranom salonu, ukazao je, pak, Alan Klanac, predsjednik Uprave Jadrolinije.
- Trajekt Kornati će moći prevesti 145 vozila i razvijati brzinu od 12,5 čvorova. Njegovim uvođenjem u flotu postavili smo temelj za bolji razvoj gospoarstva na otocima, veću mobilnost stanovništa i dali poticaj turizmu. Ovo je brod građen po mjeri otočana, kazao je Klanac navevši kako je Jadrolinija danas ima najmlađu flotu na Mediteranu. Prosjek njene flote je 20 godina, dok je prosječna starost flota drugih brodara na Mediteranu 40 godina.
Okupljenima se obratio i ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić istaknuvši kako mu se na novom trajektu posebno sviđa što je građen »tailor made«.
- Dizajniran je i opremljen za potrebe Jadranskog mora. Ovaj će trajekt u srijedu početi voziti na liniji Valbiska-Merag i vjerujem da će doprinijeti smanjenju troškova i poboljšanju usluge, kazao je ministar navodeći kako se nada da će kroz jedan do dva mjeseca biti gotova i ostala tri broda.
Na kraju svečanosti, novi je trajekt blagoslovio vl. Ivica Klanac zaželjevši mu da »pobijedi sve valove, vjetrove i nenadane udarce«.

Izvor: www.novilist.hr