• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzerski turizam protjeruje kvalitetne goste

Kruzerski turizam opasan je po održivi razvoj, jer destruira život lokalne zajednice, narušava ekološku ravnotežu i stvara financijske gubitke. Unatoč tome što predstavlja vrhunac eksploatacije lokalnih resursa, stopa rasta u kruzerskom turizmu dvostruko je veća nego u drugim vrstama turizma, istaknuto je večeras na predavanju Mirka Petrića i Inge Tomić Koludrović u Zlatnim vratima. Predavanje pod nazivom „Kruzerski turizam i budućnost povijesne jezgre Splita" održano je u sklopu ciklusa predavanja „Od Palače do boljeg grada".
- Broj turista na kruzerima raste, a brodovi su sve veći. Negativan učinak se posebice osjeća na Mediteranu, gdje je tradicionalno jak utjecaj lokalne zajednice i njene vezanosti za javne prostore. Ekološki gledano jedno pristajanje kruzera ravno je godišnjem ispustu plinova od 2000 automobila. Gosti troše od 120 do 340 litara vode po putniku dnevno, a stvara se od 55 do 85 litara opasnog otpada u danu. U svom doktoratu Hrvoje Carić navodi da su u 2010. prihodi u Hrvatskoj od kruzera bili 53 milijuna eura, dok su troškovi sanacije okoliša bili 338 milijuna, što znači da je negativna bilanca čak 285 milijuna eura, navodio je rezultate istraživanja Petrić.
Inga Tomić Koludrović je istakla kako takav vid turizma već dovodi u Italiji i Španjolskoj do sukoba lokalnog i domaćeg stanovništva, ali i protjeruje tip kvalitetnih turista koji žele podijeliti način života sa lokalnom zajednicom.
- Turizam je svakako potreban, ali na strateškom planu je nužno odrediti je li nam ovakav vid turizma od koristi i u kojoj mjeri. Preporuke su da se bolje osloniti na manje kruzere koji duže ostaju. Kako bi se rasteretila jezgra, linije se mogu preusmjeriti na druge lokacije, recimo prema Saloni - kazala je Tomić- Koludrović.

Izvor: www.slobodnadlmacija.hr


U raspravi koja se razvila postavilo se pitanje koliko je moguće utjecati na vlast da promjeni strategiju u turizmu. Inga Tomić-Koludrović izrazila je nadu da bi Plan upravljanja jezgrom koji je u izradi mogao dati smjernice. Potom se postavilo pitanje koliko će taj Plan, koji će se raditi još koju godinu, biti obvezujući nakon izbora za novu vlast, obzirom da ljudi iz politike baš ne posjećuju ciklus predavanja u Zlatnim vratima.

- Postoji opasnost da nas se zavlači i da nova vlast neće imati obaveze. Želimo stvoriti mjere koje će obavezati novo Gradsko vijeće. No, kako smo mi znanstveni tim, nastojimo imati sve istraženo, što još nismo uspjeli. Nadamo se da će udruge koje sudjeluju u izradi Plana uspjeti izvršiti pritisak da smjernice koje izradimo politika prihvati - kazala je Tomić-Koludrović.