• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzeri u Krku?

Projekt vrijednosti 50 milijuna kuna trebao bi se realizirati kroz šest etapa, pri čemu bi prva trebala obuhvatiti izgradnju novog lukobrana koji će, uz dodatnu maritimnu zaštitu akvatorija, Krčanima otvoriti i mogućnost prihvata manjih kruzera.
Sastanak predstavnika Županijske lučke uprave Krk i Grada Krka s predstavnicima Primorsko-goranske županije, Policijske uprave PG, Područnog ureda Carinske uprave te Lučke kapetanije Rijeka, koji je ovog tjedan održan u Krku, pridonijet će pokušaju rješavanja nekih lučkih problema te pomoći koordiniranijem djelovanju institucija koje ih zajedničkim djelovanjem mogu brže i lakše riješiti i tako doprinijeti razvoju krčke luke.
Tako bi se mogao sažeti zaključak radnog susreta ravnatelja i predsjednika Upravnog vijeća ŽLU-a Krk, Anđelka Petrinića i Lorisa Raka, s dožupanicom Marinom Medarić, krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, načelnicom PU-a Senkom Šubat, pročelnikom Carinskog ureda Rijeka Ivanom Kraljićem i lučkim kapetanom Darkom Glažarom.
Petrinić je tom prigodom goste upoznao s projektom rekonstrukcije luke Krk koji će, naglasio je, u doglednoj budućnosti značajno promijenti obalnu sliku grada Krka i donijeti čak 200 novih vezova. Projekt vrijednosti 50 milijuna kuna trebao bi se realizirati kroz šest »uporabnih cjelina« koje se mogu pripremati i izvoditi u fazama, objasnio je ravnatelj ŽLU-a Krk, dodavši da bi prva faza, nakon što se steknu financijski preduvjeti, trebala obuhvatiti izgradnju novog lukobrana koji će, uz povećanje i dodatnu maritimnu zaštitu akvatorija luke, Krčanima otvoriti i mogućnost prihvata manjih kruzera.
Planove lučkih vlasti podržao je i gradonačelnik Vasilić naglasivši da Krku treba sigurna luka budući da je ona, uz riječku, jedna od najvažnijih u akvatoriju sjevernog Jadrana. Uz raspravu o planovima povećanja luke okupljeni su tijekom sastanka »pretresli« i s tom temom povezane planove razvrstaja luke Krk u luku otvorenu za međunarodni javni promet, odnosno mogućnosti ispunjavanja uvjeta nužnih za provedbu efikasnog graničnog i carinskog nadzora.

Rat nelegalnim sidrištima
Okupljeni su, osim o planovima vezanim uz krčku luku, tijekom višesatnog sastanka govorili i o nastojanjima evidentiranja i uklanjanja nelegalnih sidrišta u akvatoriju jedinica lokalne samouprave otoka Krka, odnosno mogućnosti doprinosa ŽLU-a Krk administrativnom izvršenju »saniranja« nelegalnih sidrišta.

Izvor: www.novilist.hr