• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzeri donose 38 milijuna eura

Do kraja godine Dubrovnik će se približiti broju od milijun putnika s kruzera a zarada bi trebala dosegnuti 38 milijuna eura.
- To nikako nisu zanemarive brojke, a temelje se na podacima istraživanja Tomas Instituta za turizam prema kojemu svaki gost s kruzera u Dubrovniku prosječno potroši 38 eura - kaže Kristijan Pavić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, i dodaje kako Dubrovnik nije iscrpio mogućnosti za razvoj ovog vida turizma kao i za povećanje broja putnika.

- Uz bolju organizaciju u Gradu te raspored uplovljenja, Dubrovnik bi mogao ugostiti do milijun i pol putnika s kruzera godišnje.
Postoje dani u tjednu kad ne uplovljava ni jedan kruzer pa je moguć rast a da gužve u Gradu ipak ne budu pretjerane - kaže Pavić i skreće pozornost na to da bi možda ove godine zbog krize i potrošnja gostiju s kruzera mogla biti nešto manja.

- Ipak je i dalje riječ o velikoj sumi. Sama Lučka uprava ove će godine imati oko 18 milijuna kuna direktnih prihoda od kruzera - iznosi ravnatelj Lučke uprave.
Kruzeri u dubrovačku luku, kako kaže, uplovljavaju 260 dana u godini, a od toga su samo četiri dana problematična zbog pretjeranih gužvi.
Tim i drugim pitanjima vezanima uz ovaj dio dubrovačkog turizma bavi se i upravo predstavljena Studija upravljanja kruzing turizmom koju je izradilo Sveučilište u Dubrovniku, a naručila Lučka uprava Dubrovnik.

U njoj je naglasak na potrebi bolje organizacije, a Kristijan Pavić iznosi kako maksimalni broj gostiju s kruzera istodobno u Gradu ne bi trebao prelaziti deset tisuća.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je postignut bitan napredak u koordinaciji i suradnji državnih, županijskih i gradskih službi u dubrovačkoj luci te da gradskoj upravi preostaje raditi na smanjenju gužvi, povećanju prihoda i raspoređivanju turista.

Što se tiče lučke infrastrukture za potrebe prihvata brodova na kružnim putovanjima, proces njezine izgradnje bit će završen izgradnjom terminala.
- Ove je godine špica sezone za kruzere u Dubrovniku pomaknuta sa srpnja i kolovoza na rujan i listopad - kazao je Kristijan Pavić. Ovoga i idućeg mjeseca u Grad će prvi put stići više gostiju s brodova nego u dva ljetna mjeseca.

Pave Župan Rusković: Raditi na smanjenju gužvi
- Slika Dubrovnika kao prepunjenog mjesta može biti vrlo štetna. Na smanjenju dnevnih i večernjih gužvi ipak treba dodatno raditi - izjavila je Pave Župan Rusković, voditeljica Radne skupine za destinacijski menadžment Dubrovnika, na predstavljanju Studije upravljanja kruzing turizmom.

 
Tri istodobno
Organizacija prihvata kruzera poboljšana je i dogovorom dubrovačke i županijske lučke uprave, prema kojemu u Gradu istodobno mogu biti tri velika kruzera s više od dvije tisuće putnika, i to dva na vezu u Gružu, a jedan na sidru ispred Grada.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr