• hr
  • en
  • de
  • it

Kršan traži povrat novca na ime trajektne luke

Lučka uprava Rabac premalo ulaže u trajektno pristanište Brestova u odnosu na prihode koje joj ono donosi, smatraju u Općinskom vijeću Kršana. Stoga će na sljedeću sjednicu pozvati ravnatelja Marija Palisku da bi vijećnici s njim o tome raspravili.
Inicijativu je potaknuo Silvano Uravić (SDP) na protekloj sjednici, a ostali vijećnici su se složili konsenzusom. Isti stav ima i načelnik Valdi Runko (nositelj NL), koji kaže da bi u Brestovu trebalo investirati barem polovicu ostvarenih sredstava.

- Svi troškovi održavanja komunalnog reda padaju na naš teret, a od toga imamo minimalne koristi. Osiguravamo im uvjete za poslovanje, ali oni ne pokazuju razumijevanje za to pa, primjerice, nisu pripomogli ni kunom kada smo gradili vodovod za Brestovu, veli Runko.

Paliska će se odazvati na poziv Vijeća, i to, napominje, neće biti prvi put.
- Svaka nova općinska vlast potencira odavno riješen problem. Mogu im reći samo ono što sam rekao njihovim prethodnicima: u našoj nadležnosti su rampe i plato, a odvoz smeća, čišćenje te perači prozora koji ljeti stvaraju probleme putnicima dok čekaju na ukrcaj problem su Općine. Po zakonu, dužni smo 30 posto prihoda investirati na dijelu obale na kojemu je ostvaren i toga se držimo, a u Brestovu vraćamo i više do toga, kaže Paliska.
Brestova Lučkoj upravi Rabac godišnje donosi 1,2 milijuna kuna, ili dvije trećine njenih prihoda. Iznos je konstantan već godinama i u njemu se ogledaju smještajni kapaciteti Cresa i Lošinja.
Na prvi pogled, pristanište i općina Kršan bivaju iskorištavani, ali oni su ipak članovi šire zajednice. Primjerice, Lučka uprava namjerava izgradnjom pontona poboljšati uvjete na pristaništu Trget. Budući da ono sada ostvaruju između 30 i 40 tisuća kuna prigoda godišnje, taj bi zahvat iznosio 15-ak njegovih godišnjih prihoda.

Izvor: www.glasistre.hr