• hr
  • en
  • de
  • it

Krešimirovu gradu ‘Match race’ centar

Dobre vijesti za sve zaljubljenike u jedrenje i more dolaze iz Šibenika. Kako za sada stvari stoje, Krešimirov grad bi u skoro vrijeme mogao postati prava meka, čak i za one u natjecateljskim okvirima visoko rangirane jedriličare iz svih krajeva svijeta.
Naime, o čemu se radi - četvorica šibenskih enuzijasta i dugogodišnjih jedriličara: Damir Vukić, Teo Piasevoli, Antun Ercegović i Jakov Dabov odlučila su u svome rodnom gradu pokrenuti prvi jedriličarski ‘Match race' centar na ovom dijelu Jadrana. Njihov projekt radnog naziva ‘Wave centar' dobio je blagoslov i šibenskoga gradonačelnika Željka Burića, a Odjel za gospodarstvo odnedavno ga je uvrstio u svoj program CurioSEAty.
Prema riječima Žane Karabatić, vlasnice tvrtke "Link 385" koja je osnovni start-up partner budućeg nautičkog centra, u Šibeniku bi se trebali nuditi jedinstveni cjelogodišnji sportski i rekreacijski turistički programi za sve jedriličare ma otkud god oni dolazili.

Prirodna pozornica
- Vjerujem da je dobro poznato da osim idealnih uvjeta za jedrenje, položaj grada stvara prirodnu pozornicu za savršene doživljaje jedriličarima i slučajnim prolaznicima šibenske rive, a koncept centra je osmišljen na način da se kroz match race regate, početničke i napredne škole jedrenja, korporativna druženja i dnevne izlete stvori cjelogodišnji jedriličarski program u gradu, naglasila je Karabatić, koja nam je i potvrdila kako će se svečano otvorenje Wave centra službeno i upriličiti tijekom svibnja na gradskoj plaži Banj u suradnji s Makari klubom.
Sva četvorica inicijatora projekta, dugogodišnji su jedriličari sa iskustvom brojnih europskih i svjetskih natjecanja, a iza njih je i uspješna trenerska karijera u tom sportu. Jedan od njih, Teo Piasevoli danas je sportski direktor šibenskog JK "Vala", a o tome kako je s preostalom trojicom kolega došao na ideju o otvaranju Wave centra u rodnom gradu, ukratko nam je ispričao iz prve ruke.
- S obzirom na to da smo svi četvero od malih nogu u jedrenju koje nam je ujedno i životna opsesija, nedavno smo se odlučili na kupovinu četiriju identičnih jedrilica tipa One design Beneteau Platu 25 koje su idealne za match race, odnosno dvobojsko jedrenje, u kojem se i sami kao tim natječemo već nekoliko godina.
Brodovi su to dužine 7,5 metara, idealni za početnike, a ujedno i za vrhunske jedriličare jer se na njima može jedriti već uz vjetar od tek tri čvora. Prvotna želja nam je ponuditi nešto čega nije bilo prije kod nas u nautičarskom svijetu, a upravo našom flotom moći ćemo svakodnevno i tokom cijele godine organizirati match race regate u našem akvatoriju za zaljubljenike u jedrenje iz svih krajeva svijeta.
Važno je napomenuti kako trenutno u svijetu postoji više od 1500 match race timova, a otvaranjem našega jedriličarskog centra, Šibenik bi se uskoro trebao naći na njihovoj nautičkoj karti, pojasnio je Piasevoli.
Kako smo doznali od našega sugovornika, brodovi centra su spremni za rad, ali još uvijek čekaju na svoje vezove, koje će nada se, uskoro i dobiti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr