• hr
  • en
  • de
  • it

Krenulo uređenje operativne obale za prihvat katamarana u Jelsi



Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je radove na sanaciji operativne obale za prihvat katamarana u Jelsi sukladno projektu "Obale" d.o.o., a izvodi ih građevinska tvrtka "Marconi inženjering" d.o.o. iz Splita.
Ukupna investicija je milijun kuna (plus pdv), a rok izvođenja tri mjeseca, što znači da bi sve trebalo biti gotovo do početka turističke sezone, točnije 31. svibnja 2015. godine.
- Radovi podrazumijevaju uklanjanje kompletne kamene obloge i izgradnju novog podmorskog zida s vanjske strane, tako da će linija obale biti izmaknuta za prosječno 60 centimetara. Prethodno je obavljeno sondiranje da bi se utvrdilo na kojoj se dubini nalazi matična stijena, odnosno tvrdo tlo za temeljenje. Sadašnji zid je evidentno potkopan, čemu očito pridonose propeleri katamarana i velikih brodova, jer je ranija sanacija obavljena prije niti dva desetljeća. Dakle, mi ćemo konačno zaštititi dno i postojeću obalu da se više ne pomiču i ne urušavaju kao do sada, kazao je Zdravko Geder, voditelj gradilišta, dodavši da će se istodobno sanirati i zapadno lice gata Veli most što je također oštećeno.
Ukupna dužina obale koja se sanira je oko 80 metara, a kad se odrade podmorski i betonski radovi kamen će ponovno biti vraćen na mjesto gdje je i bio, dok će se proširenje isto tako nadopuniti novim kamenom.
Za vrijeme obavljanja sanacije, katamaran mora biti izmješten, a prema dogovoru riječke "Jadrolinije" i općine Jelsa, najprimjerenija lokacija za njegovo pristajanje je upravo glava Velog mosta.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/