• hr
  • en
  • de
  • it

Krčka uvala Manganel novi je arheološki lokalitet

U akvatoriju uvale Manganel, podno mjesta Brzac (na području Šotoventa, jugoistočno od Glavotoka) nalazi se značajan arheološki lokalitet. Rečeno je to na sjednici kolegija gradonačelnika Grada Krka kada je gradonačelnik Darijo Vasilić izvjestio svoje suradnike o novom lokalitetu. Kako bi se ondje locirani antički artefakti, uglavnom ostaci zidova i dijelovi grnčarije detaljnije istražili, predstavnici krčke gradske vlasti prihvatili su ponudu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru koja podrazumijeva angažman dvojice profesionalnih izvršitelja podmorskih istražnih radova, odnosno organiziranje, rukovođenje i dokumentiranje podmorske arheološke akcije te primarnu obradu i interpretaciju izronjenih nalaza.

Osigurani novci
Osiguravajući za te radove simboličnih 10 tisuća proračunskih kuna krčki je gradonačelnik na kolegiju prihvatio i s istim zahvatima povezanu ponudu Podvodne zanatske radnje »Aquasub« iz Rijeke čiji će ronioci, na istom lokalitetu, biti zaduženi za četverodnevno hidroarheološko rekognosciranje uvale Manganel. Spomenute će ronilačke zahvate Grad pomoći osiguravanjem dodatnih sredstava u visini 12 tisuća kuna po danu njihove provedbe.
U izvršenje planiranih zahvata u podmorju te krčke uvale bit će uključena šesteročlana ronilačka ekipa koja će na istražnim radovima zahvaćenom, potencijalno vrlo zanimljivom i vrijednom lokalitetu izvršiti pozicioniranje, pretraživanje, iskop i markiranje pozicija kao i provedbu foto i video snimanja te izradu izvještaja o zatečenom stanju. Radovi bi trebali biti provedeni u djelo sredinom listopada.
Na istom redovnom tjednom okupljanju nositelja vlasti i gradonačelnikovih najbližih suradnika definirani su i programi razvitka poljoprivrede u idućoj godini čija se realizacija, naglašeno je, planira u suradnji s Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ-a. Doznajemo kako među programe koje će posredstvom spomenute županijske institucije Grad dogodine nastojati provesti u djelo spadaju programi uklanjanja alohtone divljači te više projekata obrazovanja i savjetovanja poljoprivrednika namijenjenih ponajprije edukaciji poljoprivrednih poduzetnika na području maslinarstva, pčelarstva, smokvarstva i voćarstva.
Jednako tako, Grad će u suradnji s Centrom poticati izgradnju sustava za navodnjavanje, izradu Studije isplativosti za objekte mini-klaonice i sirane, stjecanje oznake izvornosti krčkog maslinovog ulja kao i provedbu aktivnosti vezanih uz revitalizaciju maslinika, preradu aromatičnog bilja, podizanje trajnih nasada (maslina) te organizaciju »Drobnica festa« - sajma maslinarstva koji već godinama u Krku organiziraju i u djelo provode članovi krčke maslinarske udruge Drobnica.

Sufinanciranje programa
Na sjednici kolegija prihvaćen je i Prijedlog javnog poziva za sufinanciranje programa za zadovoljavanje javnih potreba u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi, kao i programa za udruge građana koje djeluju na području Grada Krka u 2014. godini.
Javni će poziv, doznajemo, biti objavljen već tijekom ovog tjedna, a u odnosu na dosadašnji sustav financiranja rada brojnih gradskih sportskih i kulturnih društava, novi će sustav podrazumijevati ponešto izmijenjen način samog transferiranja proračunskog novca udrugama koje će, posredstvom posebnih zahtjeva, morati češće i detaljnije obrazlagati načine i svrhu njegova trošenja.

Izvor: www.novilist.hr