• hr
  • en
  • de
  • it

Kratki spoj u financiranju Ryanaira

Još uvijek nije dogovoren ni konačni iznos za 2016. godinu, a iako je već platila 11,5 milijuna kuna, Zračnoj luci preostaje podmiriti i dug od 1,5 milijun kuna koji nisu uplatili ostali sudionici u projektu

Oko jedne važne stavke u financiranju Ryanaira ovih je dana nastao "kratki spoj" između Turističke zajednice Županije i Zračne luke Zadar. Naime, još uvijek nije potpisan aneks ugovora za marketinško oglašavanje sa irskim avioprijevoznikom, a koji prvi let za Zadar ima već prvog travnja.
Kako smo u Zračnoj luci saznali da je to posao u nadležnosti Turističke zajednice Županije, izuzev u slučaju kada im TZ osigura punomoć za potpisivanje aneksa ugovora, o ovom smo problemu razgovarali sa direktoricom Mihaelom Kadijom. Ona pak kaže kako je Zračna luka Zadar ta koja potpisuje aneks, te nas je uputila na njih:

- Uobičajena praksa je nešto o čemu morate pitati Zračnu luku, mi od njih dobivamo informacije kada aneks ugovora dolazi i kada je potpisan. Aneks potpisuje Zračna luka - kaže Kadija.

Na primjedbu kako to mogu učiniti jedino ako im TZ da punomoć, Kadija odgovara:

- Ne, zapravo tako je. Oni uvijek potpisuju. Zračna luka potpisuje u ime i za račun Turističke zajednice Županije. Imaju punomoć od 2006. godine, takva je praksa, samo što je prije Luka i prikupljala te ugovore i samo na ime marketinga potpisivala. Ovako vam je kako vam ja govorim, oni pregovaraju sa Ryanairom, a mi prikupljamo sredstva za oglašavanje - pojašnjava Kadija, a na pitanje znači li to da je Luka odgovorna ako u slučaju da ugovor nije potpisan, odgovorila je: "Tako je".

Nakon njene izjave za pojašnjenje smo se obratili direktorici Zračne luke Zadar, Ireni Ćosić koja pak kaže drugačije:

- Što se tiče potpisivanja aneksa ugovora za marketinško oglašavanje za 2016. godinu da bi se aneks potpisao moraju biti stvoreni uvjeti za isto, i to izdana pravovaljana i važeća punomoć od strane Turističke zajednice Županije te dogovoren iznos za promidžbu. U vezi konačnog iznosa za 2016. pregovori su u samoj završnici te će se za koji dan znati konačan iznos, ovisno o broju rotacija i linija Ryanaira, dok je za izdavanje nove punomoći na potezu Turistička zajednica - kaže Ćosić.
Zračna luka, dakle, ne može potpisati aneks o oglašavanju Ryanaira bez punomoći TZ-a, pa preostaje čekati hoće li njeno rukovodstvo Luci na vrijeme dostaviti punomoć.
Naime, Luka je za oglašavanje niskotarifnog prijevoznika koji Zadru i županiji dovozi najveći broj putnika već platila 11,5 milijuna kuna, a preostaje im još podmiriti dug od 1,5 milijun kuna. Zračnoj luci, kao i svake godine, ostaje nadati se kako će ostali sudionici u projektu oglašavanja irske aviokompanije ispuniti svoje obveze i podmiriti dug prema Zračnoj luci koja već godinama kreditira neplatiše.

Izvor: www.zadarskilist.hr