• hr
  • en
  • de
  • it

Krapanjke veslale u čast Gospe od Anđela

Svoje drugo izdanje doživjela je u Krapnju lani utemeljenja regata u ženskom veslanju Suze Gospe od Anđela, održana užežin najznačajnijeg vjerskog blagdana na tome minijaturnom šibenskom otoku, gdje su žene od pamtivijeka svakodnevno veslale u teškim gajetama do vinograda i maslinika na Brodarici, Donjem polju i Grebaštici. Ispunio se glavni otočni trg na obali svijetom, najviše otočanima koji su došli na odmor i iz Amerike i Australije, te iz obližnje Brodarice, najbliže kopnene "kolonije" Krapljana.

Turisti nisu dominirali, no oni koji su se zatekli na Krapnju, bili su neskriveno oduševljeni srdačnim ozračjem i otočankama koje su za ovu prigodu odjenule najgizdavije tradicionalne nošnje, plesale kolo i nosile krtole na glavi, a zatim se uhvatile i vesala.

Muškarci, kada nisu navigavali ili ronili spužve kao šototajeri, bili su kući, ali u polja nikada nisu išli, niti su se hvatali vesla. I danas je, među sredovječnim i starijim svijetom, prizor za sjećanje s Krapnja gajeta u kojoj vesla žena, muž sjedi skršenih ruku, a na provi stoji tovar ili mazgica.

- Muž će na Brodarici za svojim poslom, a ona će nastaviti do polja, a bilo je pitanje ženske časti ne dopustiti "čoviku" da vesla, toliko su cijenile opasan i naporan posao kojim su se bavili dok su one na otoku držale sve kantune kuće - kazuje Milena Mratinić, Krapljanka rođenjem, a već dugo Splićanka školovanjem i mjestom stanovanja, koja je lani potaknula zamisao o ovoj regati, a organizira je Društvo za unapređenje Krapnja, uz potporu Šibensko-kninske županije, turističkih zajednica i lokalnih ugostitelja.

U ovoj živopisnoj, nesvakidašnjoj regati u posvetu svim vrijednim krapanjskim ženama, gdje su muškarci u drugom planu, ove godine sudjelovalo je četrdeset veslačica u deset brodova, te je, nakon dvjestotinjak metara nadmetanja, sudac Ivo Despot, nekadašnji istaknuti olimpijac "Krkina" četverca, proglasio pobjedu gajete ŠB 4315, u kojoj su za velikim veslima zdušno "upirale" Marijica Nanjara, Katarina Nanjara, Radojka Tudić i Jadranka Pletikosa.

Skiperica, gospođa Marijica sitna je, vitka žena i teško ju je na prvi pogled povezati s veslanjem, no rekla nam je da je tajna jedino u tome "kako veslo ulazi u more". I treba joj vjerovati - jer ako netko nešto zna o veslanju - tada su to Krapljanke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr