• hr
  • en
  • de
  • it

Kraljevi lučkih dizalica: škverani i Nijemci osvajaju Mediteran

Kako je uopće došlo do toga da „Brodosplit" sklopi ugovor s euoprskim i globalnim divom u proizvodnji lučkih dizalica kao što je njemački „Kranunion"?
Podsjetimo, sredinom studenog odjeknula je vijest o dugoročnom ugovoru između splitskoga brodogradilišta i najvećeg europskog proizvođača dizalica iz Leipziga koji postoji više od 100 godina. Posao je sklopljen na pet godina, a kako nam pojašnjava Eduard Jalžabetić, direktor vanbrodograđevne prodaje u „Brodosplitu", sam ugovor težak je ravno 100 milijuna eura, uz 400 do 500 novih radnih mjesta.
- „Kranuinon" cilja na strateški izlazak na Mediteran te sklapnje poslova u zemljama kao što su Libija, Maroko, Tunis, Turska i još mnoge druge na Sredozemlju. Predstavnici „Kranuniona" obišli su hrvatska brodogradilišta te tvornicu „Đuru Đaković". Intenzivni pregovori koje smo vodili od kraja srpnja rezultirali su ugovorom o suradnji.

Odličan geografski položaj
Ono što je kod njemačkih partnera presudilo jest geografski položaj splitskoga brodogradilišta, njegova infrastukruta od luke, prostornih kapaciteta do blizine željeznice i suvremene autoceste. Ono što je u svijetu atutomobila Mercedes ili Porsche, to je „Kranunion" u svijetu dizalica. Odrađivat ćemo poslove koje dobijemo od „Kranuniona", ali imamo pravo i samostalno ugovarati poslove - pojašnjava nam direktor Jalžabetić koji se upravo vratio iz Prištine gdje se planira izgradnja termoelektrane, kao i nabava novih dizalica.
Tko zna, možda i taj posao Splićani dobiju?

Splićani dogovorili posao s Francuzima

Suradnjom s „Kranuinonom" splitski škver dobiva strateški važnog partnera s globalne scene koji će za izgradnju dizalica dati kompletnu tehničku dokumentaciju i, ono najvažnije, „know-how". Čini se da bi s partnerima iz Njemačke splitski škverani mogli postati kraljevi lučkih dizalica Mediterana i Jadrana.
- Upravo smo prije deset dana potpisali ugovor vrijedan pola milijuna eura s jednim francuskim brodogradilištem o izgradnji portalno-okretne dizalice s jednom granom. U tijeku je nabava materijala i opreme. Realne su šanse da dobijemo još nekoliko narudžbi iz Francuske.

U utrci za luku Ploče

Sada se natječemo za posao izgradnje dizalica za terminal rasutih tereta u luci Ploče, te za kontejnerski terminal u luci Rijeka. Nadalje, ozbiljno ciljamo na tehnološku obnovu škverova i luka na cijelom Jadranu, među njima i luke Drač u Albaniji. Ciljamo na obnovu luka na Savi i Dunavu, među njima i luke u Srbiji gdje možemo aposlutno konkurirati - kaže nam direktor Jalžabetić, diplomirani inženjer strojarstva koji ima 25 godina iskustva rada na projektima lučkih dizalica.

Nema krize za ‘Kranunion'
„Kranunion" za globalnu krizu ne mari previše. Samo u 2012. godini ovaj uspješni njemački koncern imao je oko 150 milijuna eura prihoda. U ovoj godini isporučivali su dizalice po svijelom svijetu: od SAD-a, Čilea, Rusije, Baltika, pa do Azerbajdžana gdje su prošli mjesec dopremili dvije velike lučke dizalice za državno brodogradilište u Bakuu koje se ubrzano modernizira. Nema sumnje, „Brodosplit" je u poslu s „Kranunionom" zakoračio na Mediteran, ali i u 21. stoljeće.

Brza isporuka
Zahvaljujući luci koju imamo, nakon što dizalicu izgradimo možemo je odmah s obale ukrcati na brod i poslati je naručitelju bilo gdje u svijetu. Dakako, planiramo izgradnju okretnih dizalica za svoje potrebe, a koje bismo postavili na zapadnom platou brodogradilišta (među škveranima poznatiji pod nazivom horizontalni ležaj, op. a.). Isto tako planiramo i zamijeniti zastarjele dizalice za izgradnju brodova na navozima - kaže Eduard Jalžabetić, direktor „Brodosplitova" odjela prodaje.

Izvor: www.slobodnadalmacij.hr