• hr
  • en
  • de
  • it

Kradu nam GPS uređaje, pajete, rakiju, rakete...

Nekoliko izletničkih brodova na vezu u Gružu je pokradeno, a vlasnicima je pričinjena šteta od po desetak tisuća kuna i više.

Tako je još uvijek nepoznati provalnik, ili više njih, kroz prozor brodske kabine provalio u izletnički brod “Bogutovac” u vlasništvu Dubrovčanina Blaženka Šemana te mu ukrao u drvetu izrezbareni grb Dubrovnika, više mjernih mjedenih uređaja, kanoćo, radiostanicu i više od 100 godina stari, raritetni brodski mjedeni kompas.
Brod je bio na vezu luke Gruž, a kako je riječ i o memorabilijama, nemoguće je procijeniti vrijednost ukradene imovine.
- Ako zanemarim da je unutrašnjost zapovjedne kabine potpuno ispreturana, moram priznati kako su lopovi znalački i vrlo stručno skinuli svu opremu jer brodske instalacije pri krađi uopće nisu oštetili! Ukrali su mi i kapu te rakiju i brodske signalne rakete, a dokumente broda, srećom, nisu dirali.

- S broda “Gospa od Karmena” Nika Miljasa lopovi su ukrali po dvije radiostanice i kamere te kompas, a Peru Banovcu s broda “Mario” GPS uređaj, svjetlo, komplet alata, kompas i rakete. S broda “Mare” Emila Mladinića ukradene su baklje i neke sitnice pa se može zaključiti kako se kradu samo brodska oprema i piće.
- Pretpostavljam, međutim, kako ta oprema ne ostaje u našem gradu jer bi je svaki od nas malih brodara mogao bez teškoća odmah prepoznati. Stoga zaključujem kako netko svoj brod oprema našom opremom jer su se ove godine posebno “namečili” na opremu, dok je ranije na meti uglavnom bio novac - ogorčen je Blaženko Šeman, koji je prinuđen na svome “Bogutovcu” bdjeti gotovo danonoćno jer o brodu ovisi egzistencija njegove obitelji.

Sve su provale počele noćnim pohodom na brod “Marijana” Gorana Pecotića još prije dvije godine. Tada su provalnici ukrali baklje “bengalke”, a kako nisu našli novce, ostalo nisu dirali.

Već je lani na provalničku scenu vjerojatno stupila “nova ekipa” koja krade brodsku opremu. Rezultat ovogodišnjih noćnih pohoda su i nestanak pajete, četiriju stolova, akumulatora i škrinje s brodova “Lorena” i “Kate”, vlasnika Marka Majkovice.

Brodovi “Sv. Martin” i “Ribica” Srđana Klaića su “bolje prošli” jer su s njih nestali “samo” piće i baklje, ali brodari više ne znaju što i kako učiniti kako bi se zaštitili.

- Lučka kapetanija skrbi o sigurnosti plovidbe, a ne i plovila na vezu. Stoga su prijave i podnošene policiji te korisniku luke, a ne nama - ističe v.d. dubrovački lučki kapetan Nikola Beusan.