• hr
  • en
  • de
  • it

Kostov i Cupać trenutačno treći, Fantela i Marenić deveti

Dug je bio ponedjeljak na regatnim poljima Svjetskog kupa u britanskom Weymouthu. Očekivano hladno vrijeme, oblačno, sa slabim vjetrom. Kako za koju klasu, ali dan je jutros počeo oko devet i 30 s prvim isplovljavanjem, a zadnji su se jedriličari s mora vratili iza 20 sati (iza 21 po hrvatskom vremenu).

Ujutro se činilo da će vjetra biti, međutim prognoza se u potpunosti ostvarila - vjetra je vrlo skoro nestalo, veći dio plovova koji su startali su prekinuti, jedino su daskaši, 49er i 470 uspjeli nešto odjedriti u prvom dijelu dana. Suci su pozvali jedriličare da se vrate na kopno, čekalo se sve do iza 16 sati kad se ponovno pojavio vjetar. Predvečer su sve klase odradile jedan, a neke i dva plova, tako da je dan, koji je izgledao uzaludan, ipak na kraju solidno ispao.
Solidno što se tiče odrađenog programa, a više nego dobro što se tiče rezultata koje je ostvarila hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija. S petim, šestim i drugim ulazom Pavle Kostov i Petar Cupać nakon prvog dana natjecanja zauzimaju izvrsno treće mjesto u 49er-u.

- Vrhunski smo to napravili. Imali smo dobru brzinu, dobro smo taktički radili, nismo napravili skoro nijednu grešku kroz polje, rezultati su odlični i nadamo se da ćemo tako i nastaviti - zadovoljan je bop Kostov.
Odličan start i Tine Mihelić u Laser Radialu, nakon dva plova pripada joj četvrto mjesto. Danas je bila druga i peta. Nakon što na svjetskom prvenstvu prije desetak dana nije bila zadovoljna brzinom Tina i njen trener Tonči Antunović odlučili su u Weymouthu promijeniti brod i opremu.

 

- Zadovoljna sam jer sam s brzinom danas bila konkurentna, a to je najbitnije. Cijelu sezonu sam jedrila na novom europskom brodu, s kojim dosad nisam jedrila, i nisam bila pretjerano zadovoljna. Na ovoj regati sam uzela australski brod i brzina se čudom vratila. Ne znam je li do broda ili jarbola, jedra, vidjet ćemo - kazala je Tina.

 

U jedinom plovu za Finn Ivan Kljaković Gašpić bio je sedmi.
- Sve skupa bilo je dobro do jednog trenutka kad sam neobjašnjivo počeo gubiti mjesta. Bilo je teško procijeniti što je uzrok, sve je izgledao nevjerojatno. To je bilo nadomak oznake, okrenuli smo niz vjetar, i tek onda sam osjetio da je nešto čudno s kormilom. Ustvari sam uhvatio busen morske trave, to sam vukao dobrih 300 metara, kao dam sam uhvatio vreću i tu sam dosta izgubio. No, strpljenjem i trudom sam uspio ući sedmi u cilj i to je ok - kaže Ivan.

 

Pobjedu u prvom plovu uzeo je Amerikanac Caleb Paine.
Dvojci 470 odradili su dva plova, Šime Fantela i Igor Marenić stabilno su u vrhu flote, deveti nakon prvog dana.
- Zadovoljni smo s obzirom na uvjete na moru, lagan vjetar dosta promijenjivog smjera, pogotovo ujutro. Pred nama je još šest dana, očekujemo jači vjetar nego danas, veselimo se tome - rekao je sa smiješkom Šime Fantela.

 

Poveli su ponovno neprikosnoveni Australci Belcher i Page.
Marin i Dan Lovrović u klasi Zvijezda bili su 15. u jedinom plovu danas održanom za ovu klasu. Daniel Mihelić ušao je 12. u cilj jedinog plova za Laser, Tonči Stipanović 14., a Filip Jurišić 33. Enia Ninčević i Romana Župan su 22. nakon dva plova u ženskom 470, dok je Luka Mratović 38. među daskašima, koji su također odjedrili dva plova.

 

Izvor: www.ezadar.hr