• hr
  • en
  • de
  • it

Koralle pod istragom

Ruski brod "Koralle" koji se u subotu ujutro nasukao na sjeveroistočnoj strani otoka Visa u posljednjim trenucima subote doplovio je u splitsku Sjevernu luku gdje nadležne službe istražuju okolnosti havarije broda za prijevoz sipkih tereta koji plovi pod moldavskom zastavom.
Dužnosnici Lučke kapetanije i Pomorske policije ispitali su sedmoricu pomoraca s "Korallea" kako bi doznali kako je brod koji je s teretom kukuruza isplovio u petak kasno navečer upravo iz Sjeverne luke završio na viškim stijenama umjesto na kursu prema Korčuli, Lastovu i dalje prema grčkoj odredišnoj luci Preveza.
Ronioci su i u Splitu ponovno pregledali dno "Korallea" kako bi utvrdili da na oplati nema oštećenja kroz koja bi moglo prodrijeti more u potpalublje ili isteći gorivo i maziva. Brod izgrađen 1985. godine u njemačkom Duisburgu sve teže prolaz inspekcijske nadzore zbog različitih tehničkih, ali i kadrovskih nedostataka u kojima, po svemu sudeći, treba tražiti i uzrok aktualnog nasukavanja.
"Koralle" je u vlasništvu kompanije "Transmarine Black Sea Shipping" iz ruskoga Novorossijska, a može ukrcati 2259 tona tereta. Upravo na slična opasna plovila često upozoravaju inspektori, ali i sindikalci, jer se u pravilu radi o loše održavanim brodovima kojima bi umjesto u hrvatskim i sredozemnim lukama pravo mjesto bilu u - rezalištu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr