• hr
  • en
  • de
  • it

Kontejnerski promet u Rijeci 12 posto veći nego lani

Neslužbeno je procjena kako bi bilo preambiciozno da će se ove godine oboriti apsolutni rekord Brajdice iz 2008. godine kada je pretovareno oko 169.000 TEU-a. Procjene su ipak nešto niže i realan bi promet mogao biti oko 155.000 TEU-a
Kontejnerski brod »Maersk Kawasaki« danas je uplovio na novu obalu kontejnerskog terminala Brajdica, koja je tako operativno započela s radom s nova dva kontejnerska mosta dopremljena iz Kine prije nešto više od mjesec dana.
Time se otvara i novo poglavlje rada na jedinom kontejnerskom terminalu riječke luke, gdje je u prvih šest mjeseci ove godine pretovareno 72.559 TEU jedinica, što je oko 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Optimizam budi i podatak da je lipanj bio prometno rekordan mjesec na terminalu sa 17.748 TEU-a, što bi trebala biti tek uvertira za daljnji rast do kraja godine.
Ipak, u ovom trenutku nitko iz tvrtke Jadranska vrata nije spreman konkretno iznijeti brojke s kojima se planira okončati godina, prije svega zbog okolnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju i početka poslovanja u novim uvjetima.
S tim u vezi zadnjih tjedana održan je niz sastanaka i radionica s partnerima Jadranskih vrata - brodarima, agentima i špediterima, te su usklađene proceduralne promjene s Carinom RH, koje su se počele provoditi nakon ulaska Hrvatske u EU.
Ostaje tek vidjeti koliko će sustav biti efikasan, odnosno koliko će biti čekanja na granici. Stoga se iz Jadranskih vrata naglašava samo kako je neupitan daljnji rast prometa i bolji rezultat od onoga u prošloj godini.
Neslužbeno je procjena kako bi bilo izvanredno i ambiciozno ukoliko bi bio oboren apsolutni rekord Brajdice iz 2008. godine kada je pretovareno oko 169.000 TEU-a. Procjene su ipak nešto niže i realan bi promet mogao biti oko 155.000 TEU-a.
Jučer su istovremeno prvi put privezana dva broda uz bok Brajdice, uz »Maersk Kawasaki« bio je i brod »Karin S.«, a sve to omogućeno je nizom investicija na terminalu, prije svega u izgradnji novih 328 metara obale, a zatim i dolaskom nove opreme vrijedne ukupno oko 23 milijuna eura, koju je iz Kine prije mjesec i pol dana dopremio specijalni brod »Zhen Hua 20«.
Iako je terminal jučer počeo raditi na novoj obali službeno otvorenje zakazano je za 10. srpanj kada se očekuje i dolazak visokih predstavnika Vlade među kojima i ministra financija Slavka Linića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

Izvor: www.novilist.hr