• hr
  • en
  • de
  • it

Kontejnerski div ´Maersk Karlskrona´ u Rijeci

S kontejnerskog terminala Brajdica u svibnju će krenuti prvi kontejnerski blok vlakovi prema Beogradu i Budimpešti, a u nešto dugoročnijem planu je i vlak prema Beču, te za četiri do pet godina i redovna željeznička linija pod nazivom Amber Express, koja će povezivati Rijeku i Gdyiniu u Poljskoj, gdje koncesiju na kontejnerskom terminalu kao i na Brajdici ima filipinska tvrtka ICTSI.
Kako je na konferenciji za novinare objasnio predsjednik Uprave Adriatic Gatea Antonio Passaro vlakovi prema Beogradu i Budimpešti ići će redovno svakog tjedna.
- Svaki vlak imat će 19 vagona i kapacitet od 57 TEU-a. Očekujemo da će u roku od nekoliko mjeseci kapacitet prema Beogradu biti pun, pa ćemo odmah zatim uvesti još jedan vlak, rekao je Passaro, koji se osvrnuo i na aktualnu situaciju na terminalu, te naglasio kako je u prva tri mjeseca ove godine na Brajdici ostvareno oko 33.000 TEU jedinica, što je oko 1,5 posto bolje nego prošle godine, iako u veljači puna dva tjedna nije bilo niti jednog broda zbog vremenskih neprilika.
Njegova je procjena da će ove godine promet Brajdice biti 5 do 6 posto veći od prošlogodišnjeg.
- Ove nedjelje navršava se godina dana od kada smo došli na Brajdicu. U tom razdoblju postavili smo dobre temelje za budući razvoj, povećali učinkovitost za više od 50 posto, uveli jedinstveni terminalski informacijski sustav NAVIS, koji je u kratkom roku uspješno primjenjen. Obnovili smo i produžili ugovore sa svim brodarima, koji su bili tu, te pregovaramo o uvođenju nekih novih linija kakva je ova posljednja dogovorena sa Evergreenom, kazao je Passaro dodajući kako očekuje da bi već narednog tjedna mogla biti ugovorena kupnja dva nova kontejnerska mosta.
O suradnji sa Hrvatskim željeznicama govorio je direktor tvrtke AGCT Intermodal Žarko Acinger, koji je naglasio kako će najavljeni vlakovi prema Beogradu i Budimpešti biti formirani u suradnji sa HŽ-om, ali i da će naredne godine kada počne liberalizacija rada na željeznici, ova tvrtka početi kupovati lokomotive i vagone kako bi samostalno organizirala transport tereta.
Kontejnerski div "Maersk Karlskrona" ukrcao je i iskrcao na Brajdici oko 1.000 TEU jedinica. Brod dug 318 metara i širok 42,8 metara ima maksimalni kapacitet od 8.000 TEU-a, te je po tome najveći brod koji je ikada došao u riječku luku. Na kontejnerskoj liniji koja povezuje Daleki istok i sjeverni Jadran "Maersk Karlskrona" redovno će ticati riječku luku. Njegov dolazak omogućen je i zbog čišćenja podmorja na Brajdici nakon čega je gaz povećan do 11,7 metara, a možda i nešto više. Točan gaz na Brajdici trebali bi idućeg tjedna utvrditi stručnjaci Hidrografskog instituta iz Splita.

Izvor: www.novlist.hr