• hr
  • en
  • de
  • it

Konstruktorova plovila kupili graditelji iz Kotora

Najjača specijalizirana hidrograđevinska tvrtka u susjednoj Crnoj Gori, kotorski "Yu Briv" značajno je povećao svoju flotu specijalnih plovila za izvođenje radova u moru i na obali: izvansudskom nagodbom posrnule splitske građevinske firme "Konstruktor Inženjering" i njihovih vjerovnika spomenuti Crnogorci kupili su tegljač, teglenicu i tzv. samopodiznu modularnu baržu.
Dogovorom ključnih aktera - prije svega građevinara i vjerovnika - u posljednji trenutak izbjegnuta je sudska prodaja "Konstruktorove" imovine radi prisilne naplate duga, pa na Trgovačkom sudu nismo mogli ni doznati koja je cijena postignuta, a o njoj ne govore ni prodavatelj ni kupac.
Uz mali remorker "Vruljicu" izgrađen 1978. godine u Nizozemskoj, dug 17 metara i snage motora 570 "konja", crnogorski "Yu Briv" je od "Konstruktor Inženjeringa" kupio i dvije suvremene barže.
Radni ponton-teglenica "Konstruktor I", duga je 30 i široka 17 metara, nosivosti je 895 tona i služi kao platforma za transport i rad teškog građevinskog stroja-gusjeničara, mase oko 150 tona, a koja se postavlja na krmu pontona, uz balastiranje pramčanih prostora.
Teglenica služi i za prijevoz betonskih blokova i sličnog palubnog tereta, te za ispomoć kod izvođenja pomorskih radova.
Posebna novost na crnogorskom tržištu je samopodizna tzv. jack up barža "Konstruktor II", izgrađena 2008. također u Nizozemskoj. Ta barža ima četiri pilona kojima se oslanja na morsko dno, nakon čega je hidraulični mehanizam čitavu podiže s morske površine i pretvara u stabilnu radnu platformu.
"Yu Briv" je trenutačno angažiran na izgradnji druge faze marine za megajahte "Porto Montenegro", a koja podrazumijeva izgradnju gotovo 600 metara nove operativne obale s ukupno 184 nova veza. Očekuje se da će sada već bivši splitski ploveći strojevi biti angažirani na nastavku proširenja buduće luksuzne marine u Tivtu.
Kako najavljuju iz "Yu Briva", s novonabavljenom plovnom mehanizacijom u poslovnim planovima predviđaju svoje hidrograđevinske usluge proširiti na Hrvatsku i Albaniju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr