• hr
  • en
  • de
  • it

Koncesije na pomorsko dobro davat će - gradovi

Pod predsjedanjem državnog tajnika za otočni i priobalni razvoj Josipa Borića, u hotelu Issa u Visu održana je 12. sjednica Otočnog vijeća, zatvorena za javnost, na kojoj je bilo riječi o Izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima u 2010.
Sjednici su, uz domaćine, Ivu Radicu, gradonačelnika Visa, i Tonku Ivčević, gradonačelnicu Komiže, nazočili kap. Mario Babić, državni tajnik za more, te Željko Mišić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera.
- Nastavio se trend ulaganja u hrvatske otoke na razini od oko milijardu i 350 milijuna kuna godišnje. Jednoglasno smo zaključili da je Izvješće spremno za donošenje na Vladi i Saboru. Međutim, otoci i nadalje trebaju pomoć države - kazao je Josip Borić.

Otočno vijeće prihvatilo je informaciju o novim izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni otočni cestovni prijevoz. Obračun troškova prijevoznicima obavljat će se na temelju jedne vožnje mjesečno u jednom smjeru, umjesto dosad povratne karte mjesečno.

Postupak i način provedbe opskrbe otočnih kućanstava pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom provodit će se temeljem Pravilnika, a ne više Naputka.

- Ovim prijedlogom Zakona pokušat ćemo decentralizirati upravljanje pomorskim dobrom. Naime, općinama i gradovima omogućit će se da sami daju koncesije kojima obuhvaćaju gradnju na razdoblje od 12 godina, a veliki gradovi - Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Kaštela, Split i Dubrovnik moći će davati koncesije koje su dosad davale županije - kazao je kapetan Mario Babić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hrđ