• hr
  • en
  • de
  • it

Končar: Otvarat će se nova radna mjesta

„Brodotrogir"je danas zatvorio jedno veliko poglavlje iz svoje bogate stoljetne povijesti. Dočekao je kraj sedmogodišnjeg za radnike i grad iscrpljujućeg privatizacijskog procesa. Potpisan je Ugovor o prodaji i prijenosu dionica toga brodogradilišta, a vlasništvo nad njim preuzela je tvrtka „Kermas energija" poduzetnika Danka Konačara.
Kupoprodajni Ugovor potpisali su ispred Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak , te vlasnik Danko Končar. Na svečanosti upriličenoj tim povodom u trogirskoj gradskoj vijećnici nazočio je i sam državni vrh : premijer Zoran Milanović, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, te potpredsjednik Branko Grčić.Ovo je kraj privatizacijske priče koja je dugo trajala.
Potpisom na kupoprodajni Ugovor riješen je i zadnji administrativni korak i borba na tržištu može početi. Okosnica našeg plana je program restrukturiranja. Zadržava se brodograđevna djelatnost ali istovremeno ide se u još nekoliko dodatnih djelatnosti prvenstveno na izgradnju dviju marina, jedne za velike jahte i jedne za standardne,potom na remont i održavanje plovnih objekata.  Plan predviđa brojku od 1200 sadašnjih radnika smanjiti na 900, a uvođenjem dodatnih djelatnosti otvarat će se nova radna mjesta , a radit će se o „ozbiljnom broju"- rekao je Končar.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je Brodotrogir dokaz kako nešto što je nekada bilo uteg cijeloj državi može postati jedan zamašnjak gospodarskog rasta.Budućnost koja je pred nama je puno veći broj radnika.Društvo koje desetljećima bilježi visoke gubitke kroz restrukturiranje traži šansu za profitabilnost.Uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koji je izdano državno jamstvo Vlada dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 400 milijuna kuna, 50 milijuna kuna za otpremnine radnika, te za tehnološku obnovu 20 milijuna kuna podsjetio je Vrdoljak.
U knjizi narudžbi Brodotrogir ima dva broda. To su brodovi za vlastitu kompaniju registriranu u Trogiru pod nazivom „Trogir maritime"kazao je predsjednik Uprave „Brodotrogira" Mateo Tramontana . Oba su unaprijed iznajmljena.Imaju Ugovor o čarteru na pet plus tri godine. Cilj te investicije je zadržati zaposlenost za godinu dvije , očuvati kapital te izaći na novo tržište rekao je Tramontana. Direktor „Kermas energija" Nenad Končar kazao je kako će uvesti neke inovacije kako bi se izborili na svjetskom tržištu. Otkrio je kako se u Brodotrogirovu projektnom uredu projektira novi brod koji može štedjeti i do 25 posto na gorivu. Za kemikal tanker to znači godišnje više od milijun dolara uštede ustvrdio je. Taj brod bit će brod godine ustvrdio je. Još jedna inovacija koju će proizvoditi, a koju je najavio su turbine za hidroelektrane tzv. protočne turbine .S tim će rekao je krenuti do kraja ove godine. Najprije će se ugrađivati u Dravskim kanalima , potom drugim rijekama u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama EU-a te južnoj Africi. Kupac je siguran , a radi se „Kermes innovation technology" rekao je.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr