• hr
  • en
  • de
  • it

Komiža će imati ribarsku luku!

Ne odustajemo od projekta gradnje ribarske luke u Komiži! Ribarska luka u Komiži proglašena je lukom od državnog značenja, što znači da samo Vlada RH može donijeti drugačiju odluku, a o navedenoj nikad nije raspravljala - kazala nam je Tonka Ivčević, komiška gradonačelnica, reagirajući na izjavu Mira Kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede RH, u tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji od 19. veljače ove godine, u kojemu Kučić tvrdi da ribarska luka u Komiži ne zadovoljava osnovne uvjete za izgradnju.
Protekla Vlada, u lipnju prošle godine, donijela je odluku o sufinanciranju projekta izgradnje ribarske luke Komiža, i to novcem Ministarstva poljoprivrede 8 milijuna kuna, te novcem HBOR-a preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu 17 milijuna kuna. Procjena investicije spomenutoga projekta iznosi 162.164.056 kuna, a za prvu fazu potrebno je osigurati 40.962.218 kuna.

- Zbog teške situacije u državi, zasigurno neće biti lako osigurati preostali novčani iznos, ali na tome se intenzivno radi i nije se odustalo od projekta izgradnje ribarske luke u Komiži. Ističem da osim podrške komiških ribara, koja mi je izuzetno važna, imam podršku Ministarstva mora, prometa i infrastukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i Ministarstva poljoprivrede - kaže nam Ivčević.

Propadanjem industrije ribe u Komiži nije nestalo ribarstvo na ovom području, u Komiži aktivno radi 60-ak ribarskih obrta, a više od polovine radno aktivne populacije živi od ribolova kao cjelogodišnje djelatnosti i imaju velik problem s vezom za svoja ribarska plovila i s iskrcajem ribe.

Ribarska luka u Komiži jedini je projekt takve vrste u RH, razvojni projekt, izuzetno važan za budućnost ovoga gradića na najudaljenijem otoku na Jadranu. Komiža je najribarskije mjesto na ovom području, ovdje se za ribarstvo i od ribarstva živi, naša djeca odrastaju uz ribarske priče svojih očeva i djedova i često se i sami okreću moru.

Komiži pripadaju otoci Biševo, Svetac, Brusnik, Jabuka i Palagruža, na što otpada čak 17 posto akvatorija Jadranskog mora, a područje je koje je najbogatije ribom u Jadranu. O tome najbolje govori veliki broj ribarica koje gravitiraju ovom ribolovnom području, koje svoju ribu izlovljavaju upravo u ovom akvatoriju. A gdje im je najbliža luka, gdje se mogu skriti od lošeg vremena, gdje mogu iskrcati svoju ribu, gdje mogu obaviti opskrbu? U situaciji kada područje ZERP-a u RH ulaskom u EU postaje dio ribolovnog mora, ribarska luka Komiža značajna je prednost hrvatskim ribarima u odnosu na ribare iz EU-a u korištenju zajedničkih resursa.

"Odradili smo mukotrpan put koji je trajao čitavo desetljeće kako bismo konačno ishodili građevinsku dozvolu: uvrštenje luke u Prostorni plan SDŽ, Prostorni plan grada Komiže, Urbanistički plan uređenja ribarske luke, hidrogeološka istraživanja, oceanografska istraživanja, vjetrovalna klima i numerička analiza deformacije valova u akvatoriju luke Komiža, numerički model strujanja na području buduće ribarske luke u Komiži, studiju utjecaja na okoliš, idejni projekt, glavni projekt i u konačnici izvedbeni projekt 1. faze, a za sve navedeno utrošeno je oko 4 milijuna kuna."
Ribarska luka u Komiži, u gradiću sa stoljetnom ribarskom tradicijom i definitivno najvećim ribolovnim morem, omogućit će ne samo domaćim, nego i svim ostalim hrvatskim ribarima opskrbu pogonskim gorivom, ledom, imat će dostupan servis i organiziran i povoljniji zajednički transport ribe do kopna, a služit će i kao baza svim javnim plovilima od obalne straže, pomorske policije, HRM-a, ribarske inspekcije, vatrogasnih i ekoloških plovila.

- Komiža i njezini ribari zaslužuju ribarsku luku, kao i drugi hrvatski ribari, koji bi s takvom logistikom na otvorenome moru bili znatno konkurentniji talijanskim ribarima nego što su to danas - rekla je na kraju Ivčević.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr