• hr
  • en
  • de
  • it

Komiška falkuša na proslavi 200 godina Kraljevine Norveške

U Oslu danas počinju višednevne svečanosti obilježavanja 200 godina Kraljevine Norveške čemu pridonosi i Hrvatska sa komiškom ribaricom falkušom koja će večeras uz dva vikinška broda drakara predvoditi regatu od 300 povijesnih brodova u glavnoj ceremoniji tog obilježavanja.
Uz to, izložba fotografija na platnu Ive Pervana o komiškoj regati "Rota Palagruzona" otvorena je danas u podne.
O tome i ostalim popratnim događanjima vezanim za sudjelovanje Hrvatske u toj velikoj norveškoj proslavi Hina doznaje od direktora predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Skandinaviju Paula Šikića te voditelja kulturne ustanove Ars Halieutica iz Komiže s otoka Visa Joška Božanića netom nakon današnjeg otvaranja izložbe Pervana u glavnoj luci u Oslu.
U telefonskom razgovoru istaknuli su da sve to promovira hrvatsku maritimnu baštinu, ali i sadašnji trenutak Hrvatske kao turističke i pomorske destinacije, a činjenicu da će proslavu i današnju svečanost u Oslu pratiti brojni svjetski mediji i visoki uzvanici smatraju dodatnim skretanjem pažnje svjetske javnosti na Hrvatsku.
Ustanova Ars Halieutica iz Komiže i HTZ su zapravo i glavni nositelji hrvatskog sudjelovanja na toj proslavi u Oslu koja će potrajati do 22. srpnja, a za tu priliku u glavni norveški grad sinoć je kamionom dopremljena falkuša koju je na proslavu pozvala norveška institucija Forbundet Kysten za zaštitu maritimne kulture nazivajući je i 'najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom'.
Falkuša je ujedno na toj proslavi i jedini povijesni brod s područja Mediterana te će zajedno s povijesnim brodovima same Norveške te Švedske, Nizozemske, Danske, Islanda i Farskih otoka biti i izložena ovih dana u luci u Oslu, ističe u razgovoru Joško Božanić. Podsjeća da je komiška falkuša najstarija ribarska brodica (gajeta) na Mediteranu čiju je repliku prije gotovo 20 godina sagradila ustanova Ars Heliuetica od kada njome sudjeluje na svjetskim okupljanjima starih brodova i sličnim, a kako Norvežane podsjeća na njihove vikinške brodice drakar pozvali su da predvodi večerašnju regatu u Oslu.
I u idućim danima falkuša i hrvatski predstavnici imaju bogat program, pa tako za ovu nedjelju Božanić najavljuje i 'sestrimljenje' falkuše koja je, kako kaže, ženskog roda s replikom norveške povijesne brodice Vaaghals iz 15. stoljeća, što znači i utemeljenje trajne veze i suradnje s Norvežanima koja će se nastaviti moguće već ove jeseni s zajedničkim organiziranjem Akademije maritimne baštine u Komiži.
Božanić kaže da to Norvežane jako veseli jer je to doba godine kada je kod njih duži mrak, a time bi se Hrvatska zasigurno jače povezala s nordijskim svijetom koji su pomorski znalci, čemu će pridonijeti i tradicionalna regata "Rota Palagruzona" na koju će idućeg ljeta u Komižu stići i 'sestrinska' brodica Vaaghals.
To će povezivanje u nedjelju u luci u Oslu obilježiti i kuhanjem više od sto litara brudeta na komiški ali od bakalara, što već sada, u najavi izaziva zanimanje znalaca. Dodaje da će falkuša sudjelovati u još jednoj regati u Oslu u sklopu Europskog tjedna 2014.
Osim jačanja maritimnih veza i suradnje s Norveškom, sudjelovanje Hrvatske na proslavi u Oslu, koju podupire HTZ, znači i odličnu turističku promociju u toj, ali i u ostalim skandinavskim zemljama, iz kojih se zadnjih nekoliko godina bilježe porasti turističkih dolazaka i noćenja, ističe danas u telefonskom razgovoru za Hinu iz Osla direktor predstavništva HTZ-a Šikić.
Iz Norveške su u zadnjih pet godina udvostručeni turistički dolasci u Hrvatsku, a po svim istraživanjima i ove je godine to jedna od zanimljivijih destinacija za odmor Norvežana koji su je proglasili i jednom od omiljenijih nautičkih destinacija u svijetu, naglašava Šikić.
Najviše dolaze zrakoplovima i to u Dubrovnik i Split za koje iz Norveške ima i najviše letova, ali od tamo dosta njih sve češće odlazi i u druge destinacije, posebno otoke, a ove se godine s tog tržišta očekuju stabilni rezultati.
To već pokazuju i polugodišnji rezultati kada je s tog tržišta došlo 6,6 posto više turista ostvarivši 8 posto više noćenja nego lani.

Izvor: www.mint.hr