• hr
  • en
  • de
  • it

Koliko su spretni “skiperi”?

S obzirom na aktualne vremenske prilike ovih dana agencije za najam plovila sa zebnjom prate isplovljavanja svoje flote. Nisu svi nautičari dovoljno spretni, iako imaju potrebne dozvole, javlja Radio Zadar.

I čarteraši i manje iskusni gosti puno se ugodnije na moru osjećaju kad je njihov brod u sigurnim rukama profesionalnog skipera. No, rad na crno i neiskusni moreplovci još uvijek su problemi ovog zanimanja. Prema vrlo slobodnim procjenama, jer službenih podataka nema, 200 do 300 profesionalnih skipera radi tijekom nautičke sezone na Jadranu. Uglavnom ih angažiraju agencije za najam plovila, ponekad i gosti izravno traže točno određene skipere s kojima su imali dobra iskustva prijašnjih sezona. Profesionalni skiper na raspolaganju je gostima 24 sata i daleko je više od pukog mornara, ističu Zlatko Vodanović i Marijan Uroda, koje smo sreli jučer u marini Dalmacija pri smjeni gostiju.
Rad na crno i dalje je veliki problem ovog zanimanja. Za razliku od naših sugovornika koji posluju preko vlastitog obrta i tvrtke mnogi skiperi još uvijek primaju naknadu ispod stola. Treba uvesti više kontrole na moru, smatra Zlatko Vodanović. Također veliki problem su neiskusni moreplovci koji nakon svega nekoliko dana tečaja bez većih problema mogu dobiti dozvolu C kategorije koja im je dovoljna da isplove pa čak i kao profesionalni skiperi, kažu naši sugovornici.
Svake nautičke sezone prenosimo vijesti o nesrećama na moru, ponajviše naravno kad prođu klasične ljetne nevere. Agencije za najam plovila dnevno se susreću s brojnim problemima i oštećenjima flote zbog nestručnog upravljanja brodom. Bolja edukacija u prvom redu, a potom i više kontrole među profesionalcima, nužni su kako bi se problemi na moru smanjili.

Izvor: www.ezadar.hr