• hr
  • en
  • de
  • it

Koga briga za sezonu, počinje bitka za direktorsku fotelju

Dan nakon smjene bivše direktorice Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić na zatvorenoj sjednici Turističkog vijeća, vrlo je malo aktera tog događaja koji se nakon njega osjećaju dobro.
A jasno je i zašto: smijenjena direktorica Matešić nezadovoljna je jer ne vidi valjani razlog za svoj odlazak, ministru Darku Lorencinu, koji je dirigirao tim postupkom, vidljivo je bilo nelagodno što se našao u ulozi egzekutora dojučerašnje prve suradnice i za javnost je cijeli posao obavio nespretno, dok su članovi Turističkog vijeća u problemu sami sa sobom jer su istu tu direktoricu baš oni (a ne Lorencin!) izabrali prije samo 16 mjeseci i dali joj jednoglasnu podršku i povjerenje, a sada je smjenjuju.
Istovremeno, pak, oni koji se raduju takvom raspletu događaja jer su priželjkivali smjenu Matešić, također se ne osjećaju baš najbolje jer svoje veselje ne smiju ničim pokazati ako u ubudućnosti planiraju sami sjesti ili postaviti "nekog svog" u upražnjenu fotelju čelnika HTZ-a. Najmanje je, naravno, time dobio hrvatski turizam kojemu se ponovno uoči dolaska prvih predsezonskih gostiju nameću neke druge teme osim pripreme sezone i stanja na tržištima.
Pa, iako Meri Matešić proteklih 16 mjeseci na tom mjestu nije bila osoba koja je gradila osobitu komunikaciju i srdačnost sa sektorom i sustavom HTZ-a na nižim razinama, što joj je često zamjerano, a nije napravila ni povijesne iskorake u marketinškom smislu, ipak se očekivalo da će njezina smjena biti kvalitetnije pripremljena i obrazložena.
Jer, Bože moj, nitko nije zauvijek, a kada je dolazila, znala je da svake godine polaže Turističkom vijeću račune o svojem radu i tako dobiva ili ne dobiva novi jednogodišnji mandat. I ne bi u tome bilo nečega osobito čudnog da cijela priča nije bila traljava i nedorečena, zbog čega je to maratonsko smjenjivanje i dogovaranje trajalo gotovo - pet sati, a nakon njega je u zraku ostalo mnogo upitnika.
A da će sve krenuti u krivom smjeru bilo je jasno već kada je sjednica zatvorena za javnost, čime je poručeno kako se iza zatvorenih vrata događa nešto za što ne žele javnost kao svjedoka. Opravdanje ministra Lorencina kako se važna kadrovska pitanja i na Vladi rješavaju na zatvorenim sjednicama ne stoji utoliko što je upravo on u potpisu poziva koji su dobili novinari za otvorenu sjednicu Vijeća.

- Puno je neistina koje se sada govore kako bi se objasnilo neobjašnjivo, a to je da Izvješće o mojem radu nije bilo pravi razlog moje smjene. Ja jednostavno neću dopustiti da me sada nakon svega što su mi priredili još i profesionalno diskreditiraju i dovode u pitanje moju stručnost. Svoj posao znam raditi, u HTZ sam stigla iz realnog sektora turizma, poznajem tržišta, partnere i odnose koji vladaju u poslovnom svijetu.
U HTZ-u sam radila ozbiljno i odgovorno i ništa bez Ministarstva, sve su znali i odobrili i mnoge stvari su kasnile jer smo čekali na njihovo odobrenje. Zato neću šutjeti na objede kako je HTZ sam nešto odabirao i potpisivao te kako Ministarstvo nije sudjelovalo u tome. To jednostavno nije točno, za sve postoje dokumenti i zapisnici i vidi se kad je što napravljeno i tko je bio u povjerenstvu i na takve stvari neću šutjeti - kazala je smijenjena čelnica HTZ-a Meri Matešić.
Ako je, pak, ministar nešto trebao riješiti u kadroviranju HTZ-a, to je morao sam odraditi danima prije sjednice, a ne novinarima zalupiti vrata pred nosom zato što sjednica nije dobro pripremljena. Vjerojatno tada ne bi ni bilo sadašnjeg nastavka trakavice o smjenjivanju uzajamnim optuživanjem Lorencina i Matešić, gdje dojučerašnji prvi suradnici i čelnici hrvatskog turizma jedan drugoga prozivaju za nedosljednost i laži, nuđenje „nagodbe" oko odlaska, farsu, zakulisne dogovore, medijske istupe...
I zbog svega toga čime se u ovim predsezonskim danima zabavlja hrvatski turizam, a što u ovo doba godine već postaje tradicija (sjetimo se lani smjene Veljka Ostojića),ostale su sakrivene, površno obrađene i nabrzinu odrađene najvažnije točke dnevnog reda, a to su izvješće o tijeku sezone i stanju na tržištima.
Iako je zanimanje javnosti za njih najveće upravo sada, dva tjedna prije stizanja prvih gostiju uoči Uskrsa, one su kao i sve ostalo na spornoj sjednici turističke vlade HTZ-a bez ikakvog razloga odrađene daleko od javnosti i novinara. Što kažu partneri u svijetu o Hrvatskoj u 2014., koji su problemi, gdje su moguće "rupe", koja je politika cijena, što se još može napraviti, samo su neka od pitanja koja je "turistička vlada" ispričala sama sebi, družeći se iza zatvorenih vrata.
I upravo zato što će sva ta važna pitanja hrvatskog turizma ostati idućih mjeseci u sjeni lobiranja, nadmetanja i pogađanja komu je namijenjena fotelja u HTZ-u, a komu konzultantski poslovi, hrvatski turizam neće profitirati. Štoviše.

Izvor: www.slobodnadlamacija.hr