• hr
  • en
  • de
  • it

Kod Ždrelca se nasukala tri dupina

Iznimno puno dupina stradalo je od početka ove godine. Jučer su se na obali pašmanskoga Ždrelca nasukala tri - jedan je uginuo, a druga dva kojima su pomogli mještani da se vrate u morske dubine vjerojatno su također bolesni. Naime, vrsta "plavo-bijelih" dupina gotovo nikad se ne približava.
S jučerašnjim stradavanjem plavo-bijeloga dupina kod Ždrelca na Pašmanu zabilježeno je ukupno 8 uginuća. Dr. Tomislav Gomerčić sa zagrebačkog veterinarskog fakulteta pretpostavlja da su još dva dupina - koja su se također jučer nasukala u plićaku, a koja su spasili mještani - bolesna, jer ova vrsta dupina živi u Sredozemnom moru - rijetko ulaze u Jadran i ne približavaju se obali.

Prije tjedan dana stradao je i jedan dobri dupin, ali ne od zarazne bolesti kaže dr. Gomerčić koji godinama prati i istražuje navike dobrih dupina.U kratkom razgovoru za RadioZadar dr. Gomerčić je još izvijestio kako se nada da će do kraja godine konačno biti otvoren Centar za istraživanje i zaštitu morskih sisavaca na Molatu. Projekt je to o kojem govorimo godinama. Čini se realizacija je u završnici. Tako će Molat - u Centru za istraživanje morskih sisavaca , dobiti i muzej, knjižnicu sa stručnom literaturom, dvoranu za stručna ali i popularna predavanja, a dugoročni cilj stručnjaka okupljenih u udrugu Val je da molatski centar preraste u Europski znanstveni centar za istraživanje morskih sisavaca, posebno jadranskih.

Izvor: www.ezadar.hr