• hr
  • en
  • de
  • it

Kivni mještani Segeta Donjeg i administracija blokirali turiste na Drveniku

I dok se ministar turizma Darko Lorencin diči turističkim brojkama, a trajektne i zračne luke bilježe rekorde, ima, nažalost, i priča koje ne služe na čast Hrvatskoj i njezinu turizmu. Evo jedne koju bilježimo zahvaljujući Mateju Meštroviću, poznatomu pijanistu i kompozitoru iz Zagreba, očito i čitatelju "Slobodne", koji se u subotu ujutro zatekao na Drveniku Velom.
- Poštovani, evo i još jedne priče o "uspješnoj" turističkoj sezoni. Na otoku Drveniku Velom jutros je ostalo tridesetak automobila, mahom stranih registracija, jer je pristanište u Segetu Donjem bilo "zauzeto" ribarskim brodicama! Ovi turisti sigurno se više neće vratiti u Hrvatsku - piše Matej Meštrović.
Na Drveniku Velom zatekao se i naš novinar koji je svjedočio pravoj drami turista koji su uzaludno čekali ukrcaj za kopno.
Nakon što su u petak poslijepodne ribarske koćarice blokirale privremeno pristanište u Segetu Donjem, na oba Drvenika, Velom i Malom, zbog nemogućnosti ukrcaja automobila na trajekt zavladao je pravi prometni kaos. Ne baš lijepa slika za hrvatski turizam kojoj su, zatočeni na Drveniku Velom, svjedočili brojni turisti, a neki od njih na ukrcaj za trajekt čekali su više od 15 sati.
U subotu nakon 13 sati, nakon što je s Malog i Velog Drvenika isplovio prvi trajekt s ukrcanim automobilima, u luci na Velom ostalo je 30 automobila s oko stotinjak putnika. Među njima su bili i talijanski bračni par Edoardo i Marzia.
- Od 6 sati ujutro čekamo ukrcaj na trajekt, a kako stvari stoje, još ćemo se dugo načekati kako bismo napustili otok. Ne znamo što se točno događa, ali ovo je sramota za vaš turizam i sigurni smo kako u Hrvatsku na ljetovanje više nećemo doći. Gladni i žedni sjedimo 15 sati u automobilu, u trgovini je nestalo čak i pitke vode, a sedam lijepih dana provedenih na ovom otoku definitivno je uništeno zbog ovog slučaja. Ovakve stvari se ne smiju događati u jednoj turistički razvijenoj zemlji EU-a - kazali su nam gosti iz Italije koji se više ne namjeravaju vratiti.
Odmah do njih u automobilu belgijski bračni par s troje male djece, Stefan i Julia, pokušavaju doznati kako otići s otoka. Šokirani i nervozni gledaju kako isplovljava trajekt u 13 sati.
- Od 5.30 sati s troje djece pokušavamo se ukrcati na trajekt, međutim, nismo uspjeli. Ovo je strašno! Djeca su nam nervozna, ne spavaju, a jedno se razboljelo. Pokušavamo osigurati alternativni prijevoz do Trogira, ali uzaludno - žale se Belgijanci.
I predsjednica Mjesnog odbora Velog Drvenika Snježana Vulas ističe kako se ovako nešto nije dogodilo na otoku u zadnjih 30 godina.
- Ovo nam nije dobra reklama za otok i nevjerojatno je da se ovakve stvari događaju usred turističke sezone. Kontaktirala sam Lučku upravu kako bismo saznali termin rješavanja ovog problema, te kako bismo o rasporedu vožnje obavijestili putnike koji su ostali zatočeni na otoku.
Ljudi su opravdano revoltirani i nervozni, a prvi trajekt s ukrcanim automobilima isplovio je u 13 sati na koji se s našeg otoka nije ukrcalo oko 30 automobila. Ovo je dokaz da se novo pristanište na Solinama mora izgraditi što prije kako bi se izbjegli ovakvi skandali usred turističke sezone - zaključila je Vulas.

PRVA VIJEST
Mještani Segeta Donjeg kod Trogira svoje su nezadovoljstvo zbog činjenice da se u njihovom mjestu i dalje nalazi pristanište za trajekte iskazali tako što su u petak brodicama blokirali pristanište kako trajekt ne bi mogao pristati, piše Dnevnik.hr. Pristanište u Segetu Donjem je zamišljeno kao privremeno rješenje dok se ne izgradi pristanište u Solinama, a taj projekt nikako da bude realiziran, pa su mještani Segeta Donjeg zbog toga vrlo nezadovoljni. Mještani Segeta smatraju da je pristanište u njihovom mjestu prava katastrofa jer se radi o malom mjestu koje zbog njega bude zatrpano kolonama automobila.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr