• hr
  • en
  • de
  • it

Kitesurferi napunili apartmane i hotelske sobe

Da surferi zajašu valove, dovoljan je avanturistički duh i maestral koji ih nosi u visine.
A maestrala ne nedostaje na ušću Neretve, koje posljednjih godina opsjedaju domaći i strani surferi željni dobre zabave i avanture, pa je ovaj relativno novi sport popunio smještajne kapacitete u neretvanskom priobalju od travnja do listopada.
Dok na dasci klize morem, kitesurferima je jedini pogon zmaj koji koristi snagu vjetra. Svojim skokovima mogu dosegnuti desetak metara visine i skočiti pedesetak metara u dalj. Premda surfaju i stari i mladi, kitesurfing je opasan sport za početnike pune adrenalina.
Da bi se prepustili snazi vjetra, potrebno je proći školsku obuku. Učenje se treba prakticirati u školama uz stručan nadzor, licenciranog učitelja i adekvatnu školsku opremu isključivo na plažama koje ispunjavaju sve sigurnosne uvjete.

Želeći popularizirati ovaj sport, koji je u Hrvatskoj tek u posljednje dvije-tri godine stekao poklonike, na ušću svakodnevno uče osnovnim vještinama sve one koji žele završiti njihovu školu kitesurfinga. Jedan od učitelja je i Teo Marinović iz Ploča, poznati hrvatski windsurfer.
- Suvremena školska oprema, rad u malim skupinama, prilagođavanje programa tečaja svakom polazniku, stručnost i bogato iskustvo naših instruktora jamstvo su uspjeha i užitka u jedrenju na dasci - kazao je Marinović.

Uz svjetski poznate lokacije, velike i plitke pješčane plaže proglašene rajem za surfere, u Hrvatskoj postoje dvije plaže - Ždrijac u Ninu pokraj Zadra te ušće rijeke Neretve - koje su već ušle u kataloge ljubitelja ovoga mladog ekstremnog sporta čiji počeci sežu u 1984. godinu.
Ušće je svjetska kitesurfing zona zbog široke pješčane plaže i plitkog mora, što je čini savršenom za učenje toga sporta. S ljepotama ušća ovog su se ljeta upoznali brojni Slovenci i Mađari, koji su po nekoliko dana uživali u moru, suncu i vjetru. Među njima je i Joška iz Ljubljane, kojoj je ovo prvi dolazak na ušće, gdje je stigla na nagovor prijateljice i nije se pokajala.

Kaže da je u Hrvatskoj upoznala divne ljude, a nakon ušća odlazi u Bol, gdje će također surfati nekoliko dana. Za našega posjeta ušću većina zmajeva bila je u zraku, maestral ih je podignuo u nebeske visine, gdje oni najhrabriji ostaju i nekoliko sati. Raznobojna jedra prekrila su nebo iznad kominskog ušća tijekom čitavog poslijepodneva jer vjetar tamo puše do kasnih večernjih sati.

Za razliku od drugih hrvatskih turističkih destinacija, gdje sezona završava početkom školske godine, sezona na ušću potrajat će do konca listopada, i to zahvaljujući nesputanoj snazi maestrala i adrenalinu surfera, koji nošeni vjetrom šaraju neretvanskim ušćem.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr