• hr
  • en
  • de
  • it

Kinezi i morski tunel od Zadra do Ugljana

Projekt podmorskog mosta između zadarske luke Gaženica i otoka Ugljana, vrijedan 184 milijuna eura, ozbiljno je zainteresirao kineske investitore.
Nakon nedavnog posjeta Zadarskoj županiji biznismena iz Kine i predstavnika hrvatske Vlade, koji su im predstavili projekte od strateškog značenja za Zadar i okolicu, pokazalo se da je upravo podmorski tunel izazvao najviše zanimanja menadžera iz poslovne grupacije koja je među petnaest najvećih u Kini, tako da su i brodom obišli lokacije koje bi objekt povezivao.
Zanimali su se i za mogućnost izgradnje drugih podmorskih tunela u Dalmaciji, a od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, na sastanku zatvorenom za javnost, tražili su potvrdu, ako uđu ozbiljno kao partneri u tu veliku investiciju, da će im državna administracija u najkraćem mogućem roku ukloniti sve birokratske prepreke koje se eventualno ispriječe, što im je ministar i obećao.
Ostali projekti koje je prezentirala Zadarska županija jesu putnički terminal i pretvaranje Gaženice u luku polaska za kruzere, kontejnerski terminal ispod kojeg bi dijelom išao i podmorski tunel, gospodarska zona Crno i proširenje zračne luke.
- Mi smo ovaj projekt započeli 2012. godine i odmah su ga podržale sve jedinice lokalne uprave i samouprave iz naše županije. U razdoblju do 2014. prikupili smo dobar dio potrebne dokumentacije, uvrstili ga u prostorne planove, ali smo u 2015. ostali u zrakopraznom prostoru jer je izostala potpora tadašnje Vlade, a mi nismo mogli sami krenuti u realizaciju projekta na razini Županije. No, to nas nije pokolebalo, jer je projekt inovativan, a nije nemoguć i neostvariv, i na najbrži mogući način povezuje Zadar s otocima.
Danas, naravno, računamo na potporu nove Vlade, ali i novac iz fondova EU-a i sustav koncesioniranja kroz koji bi se realizirao projekt. Nisam bio nazočan nedavnom sastanku s kineskim investitorima u Zadru, ali nije nemoguće da se u projekt uključe oni ili neki drugi privatni partneri. Ovakvi projekti nisu nepoznati u svijetu, za njih ovdje postoji kvalitetna infrastrukturna podloga i nadam se da će skoro doći vrijeme da krenemo s njegovom realizacijom. Mi smo u vezi s tim optimistični - kazao nam je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zadarske županije.
- Promet je u domeni Ministarstva prometa i infrastrukture, no što se nas u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja tiče, ta i svaka druga inicijativa povezivanja kopna i otoka je dobrodošla, što mi je kao otočaninu posebno drago. Podmorski tuneli su u svakom slučaju jedna od opcija na koje se računa i s tim sam projektima, kroz prezentacije koje sam vidio, vrlo dobro upoznat. U Zadru već dugo rade na tom projektu, Zadarska županija je u planovima predvidjela takvu gradnju, i ona je realno izvodiva kroz model javno-privatnog partnerstva - kazao nam je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.
- Gradnjom takvog tunela investiralo bi se u najnapredniju tehnologiju u građevinarstvu, koja podrazumijeva i nastavak gradnje po Europi i svijetu, a posebice u Kini. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i ministar prometa Oleg Butković dali su punu podršku projektu i obećali hitno rješavanje svih eventualnih birokratskih zapreka. O toj temi je održan i sastanak zatvoren za javnost, na kojem su kineski investitori pohvalili prezentaciju projekata - kazao je Rino Jelić u ime nositelja projekta, tvrtke "Jelić inženjering".
- Ako se projekt prihvati na državnoj razini te osiguraju financijska sredstva, podmorski tunelski most Zadar (Gaženica) - otok Ugljan (rt Otrić) - Pašman može se u cijelosti realizirati u roku od oko tri godine. Svi gradonačelnici i načelnici Zadarske županije zdušno podržavaju projekt i njegov nastavak, a sve kako bi se značajno poboljšao život na otocima, ali i cijele županije - tvrdi Rino Jelić.


PDV vraća ulog
A da je riječ o projektu koji nije tek sanak pusti jer je odmakao u pripremi, svjedoče sljedeći dokumenti: Zadarska županija provela je postupak uvrštenja prometnog povezivanja kopnenog dijela županije i otoka podmorskim tunelskim mostovima kroz Izmjene i dopune Prostornog plana županije. Projektni prijedlog tunela Gaženica - Ugljan uvršten je i u županijsku Bazu projektnih prijedloga, kao podloge za mogućnost sufinanciranja sredstvima fondova EU-a, i prijavljen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.
Izrađene su i dvije predinvesticijske studije u kojima su polazišta realne pretpostavke kako će se, nakon izgradnje podmorskog tunela - od ukupno osamnaest, 16 turističkih i dvije poslovne zone, a koliko ih je predviđeno prostornim planovima na Ugljanu i Pašmanu - realizirati gradnja 70 posto zona. Financijske analize pokazale su da se, samo iz naplaćenog PDV-a, uložena sredstva mogu vratiti u roku od sedam godina.