• hr
  • en
  • de
  • it

Kaštelanske plaže se "peglaju" s 450 kubika pijeska

Ususret turističkoj sezoni počelo je i uređenje kaštelanskih gradskih plaža, parkova i šetnica. Kao i godinama do sada, radove izvode zaposlenici "Vlastitog komunalnog pogona", a ove godine za financiranje "šminkanja" površina uz more izvojit će se gotovo 700 tisuća kuna.
- Čišćenje i održavanje plaža provodi se tijekom cijele godine, izvan sezone jednom tjedno ili po potrebi, a svakodnevno se provodi od polovice svibnja do kraja rujna i tijekom ljetne sezone. Tijekom zimskih mjeseci djelovanjem mora i valova izgubi se dio nasutog materijala, a dio materijala struje odnesu na rubove plaža. Stoga je intenzivna priprema plaža za kupališnu sezonu započela već polovicom svibnja, a odnosi se na pojačano čišćenje, a potom slijedi nasipanje pijeska i strojno ravnanje plaža.
Nakon toga postavljamo plažnu opremu; tuševe, svlačionice, psihološke brane, koševe za otpad i klupe. Inače, "Vlastiti pogon" grada Kaštela održava sve gradske plaže, a zbog specifičnog položaja grada, plaže čine više od četvrtine od 15 kilometara kaštelanske obale. Ovo znači da svakodnevno u ljetnoj sezoni ručno i strojevima čistimo oko 35.000 kvadrata plaža - kazao nam je privremeni upravitelj "Komunalnog pogona" Ivan Čagalj.

Prilazi za invalide na plažama u Staromu i Gomilici
Ove godine, dodaje Čagalj, za nasipanje plaža potrošit će se oko 450 metara kubičnih pijeska, opremit će se sve plaže s 20 svlačionica, desetak kemijskih WC-a, te će se postaviti potrebni koševi za otpatke, obnoviti postojeće klupe i postaviti dvadesetak novih klupa.
- Plaže će svakodnevno čistiti desetak sezonskih radnika kojima dodatnu ispomoć daju stalni djelatnici "Vlastitog pogona". Cijelo ljeto na odvozu otpada bit će angažirana dva kamiona, a u slučaju potrebe i više. Na kaštelanskim plažama postavit će se 30 tuševa, a na svim glavnim plažama još i plažne ograde.
U Kaštelima postoje plaže s prilazima za invalide, dvije su u Kaštel Starome i jedna na Torcu u Gomilici - napominje Čagalj, navodeći kako je ukupni planirani trošak uređenja plaža, njihova čišćenja i deponiranja otpada, rad radnika i strojeva, troškovi vode na tuševima te nabava opreme i koševa za otpad oko 700.000 kuna.
- "Vlastiti pogon" jednaku pažnju posvećuje svim plažama u Kaštelima te nam je u interesu svaku plažu što kvalitetnije urediti, ne samo za turiste, nego i za naših 45.000 stanovnika, da oni ne odlaze na okolna kupališta, nego da imaju zadovoljstvo uživati i kupati se na svojim plažama u Kaštelima. Vjerujemo da ćemo ove godine imati još čišće more i plaže. Ne samo zbog rada ekosustava, već i zbog sveukupnog napora naših djelatnika, ali i pomoći naših sugrađana - zaključio je Čagalj.
Iz kaštelanskog "Vlastitoga pogona" mole sugrađane da vode računa o svojim kućnim ljubimcima, da uredno koriste i čuvaju opremu na plažama i da ih upozore na eventualne manjkavosti na plažama kako bi ih što prije otklonili.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr