• hr
  • en
  • de
  • it

Kasne novi pontoni za nautičare u Martinšćici

Prva županijska koncesija na pomorskom dobru koju je dobio strani investitor, a ugovor o njoj bio je potpisan u sjedištu Primorsko-goranske županije polovicom rujna prošle godine, ne ide predviđenom dinamikom. Naime, koncesiju na 29 godina za izgradnju marine i komunalnih vezova te gospodarsko korištenje na pomorskom dobru dobila je tvrtka Sigurna uvala d.o.o.
Ugovor o koncesiji uz predstavnika mađarskog investitora Zsolta Penteka potpisali su vršitelj dužnosti župana Vidoje Vujić i ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anđelko Petrinić, a potpisivanju je prisustvovao i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako.
Tada je bilo rečeno kako investicija koja obuhvaća opsežne radove u zapadnom djelu luke Martinšćica, među ostalim produžetak lukobrana za 60 metara te produljenje tzv. »fratarskog mula« za 30 metara čime se dobiva prostor za 90 komunalnih vezova, te postavljanje tri plutajuća pontona za nautičke namjene koji će osigurati vez za oko 120 plovila, kreće odmah i da će biti dovršena do polovice lipnja. Međutim, radovi vrijedni preko 30 milijuna kuna još nisu započeli, a od ravnatelja creske Lučke uprave Anđelka Petrinića doznajemo da bi trebali početi idući tjedan.
Koji su razlozi da su do sada odgađani, pitali smo Petrinića, a on kaže: - Došlo je do promjene u vlasništvu tvrtke Sigurna uvala d.o.o. Kad smo u rujnu prošle godine potpisivali ugovor o koncesiji, tvrtka je bila u vlasništvu partnera iz Mađarske i Austrije, a po informacijama koje sada imamo, u novoj vlasničkoj strukturi većinski vlasnik je austrijski koncern Julius Meinl.
Uz promjene oko vlasništva firme, kako nam je objašnjeno, razlozi zbog kojih je došlo do odgode početka investicije, vezani su i za izbor izvođača radova. Po posljednjim informacijama, investicija kreće idući tjedan, a izvođač je splitsko poduzeće Pomgrad. Očito je da cijela investicija neće biti završena do polovice lipnja kako je na početku bio plan, ali vjerujem da će dio radova biti obavljen, kao i da će ove turističke sezone u funkciji biti pontoni za nautičare, navodi ravnatelj Petrinić.
Inače, novi lučki sadržaji na pomorskom dobru u Martinšćici prostirat će se na 21.333 metra četvorna, od čega kopneni dio iznosi 1.944, a morski 19.389 četvornih, koliko je sveukupno dano u koncesiju, od koje se očekuje godišnji prihod u visini oko 150 tisuća kuna.

Izvor: www.novine.novilist.hr , www.pomorac.net