• hr
  • en
  • de
  • it

Kapetanija u Cavtatu u režimu zimskog radnog vremena?

Lučka kapetanija Dubrovnik - ispostava Cavtat u jeku turističke sezone prakticira 'zimsko' radno vrijeme, koje je radnim danom od 8 do 15 sati, subotom od 8 do 13, a nedjeljom je zatvorena, unatoč preporuci nadležnog ministarstva da radi od 8 do 20 sati.
Takvo ''zimsko'' radno vrijeme ove najjužnije Lučke kapetanije, koja je ujedno i granični prijelaz Europske unije, onemogućava pristajanje luksuznim brodovima i jedrilicama u cavtatsku lučicu, a ujedno ih silom prilika tjera u prekršaj.
U Cavtat dnevno tijekom sezone uplovi od 40 do 50 plovila, koja bi se prema zakonu pri ulasku trebala prijaviti u Lučku kapetaniju, no to očito nije moguće ako dođu nedjeljom, subotom iza 13 i radnim danom iza 15 sati, piše Dubrovniknet.hr.
Tada se luksuzne jahte, jedrilice i brodice trebaju uputiti prema najbližoj Lučkoj kapetaniji, onoj u Dubrovniku, čime su prisiljene na prekršaj. Ako ih na putu od Cavtata do Dubrovnika zaustavi kontrola, najvjerojatnije će platiti kaznu i doživjeti brojne neugodnosti, što nikako ne ide na ruku našem turizmu.
 Plovila pri izlasku iz hrvatskih teritorijalnih voda također se trebaju prijaviti u Cavtatu. No, često se događa da se iz Cavtata zbog radnog vremena kapetanije opet moraju vraćati u Dubrovnik kako bi prijavili odlazak.
Podsjetimo, prošle godine Lučka kapetanija u Cavtatu imala je isto ovakvo radno vrijeme, sve do trenutka kad je u Cavtat uplovila brodica s Ivicom Kostelićem, koji se našao u istom problemu, nakon čega su ipak do kraja sezone odlučili raditi od 8 do 20 sati.
Nakon što su kod mjerodavnih intervenirale općinske vlasti, Turistička zajednica i mještani Cavtata, radno vrijeme je produženo od 8 do 20 sati, no ne zadugo. Od srijede je opet na vratima Kapetanije izvješeno ''zimsko'' radno vrijeme.

Izvor: www.index.hr