• hr
  • en
  • de
  • it

Kapetanija: Jednu jahtu udaljimo, a druga dođe

Tijekom subotnjeg jutra čak 20-ak većih jedrilica i jahti bilo je privezano na novoj i primamljivoj zapadnoj obali. Zapadna obala mami jahtaše i mamit će ih sve više s ljetnim danima, a dozvole za privez nema.
I jučer su dežurni djelatnici Lučke kapetanije Split uredno ispisivali prekršajne prijave nautičarima jer se, kako kažu u Kapetaniji, proglašena zabrana priveza mora poštovati. Podsjetimo, zabrana vezivanja izdana je zbog činjenice da obala nema koncesiju za nautički turizam.

Remorker za ‘Lucky me'
- Nema odustajanja, zabrana je zabrana. Jedne jahtaše udaljimo, drugi dođu i tako iz dana u dan - kaže nam lučki kapetan Boris Matošić.
- Naši će djelatnici uredovati na zapadnoj obali i svakome tko se tamo priveže ispisat ćemo prekršajnu prijavu - poručuje kapetan. Među privezanim brodovima bila je i 42 metra duga luksuzna jahta "Lucky me", čiji je kapetan Tonči Karužić odlučio ignorirati proglašenu zabranu privezivanja na obali bez nautičke koncesije.
- Neka se taj kapetan negdje drugdje tako ponaša, u Splitu neće. Neka sluša radiooglase, među kojima je obavijest o zabrani veza na zapadnoj obali. Taj će kapetan uredno dobiti prijavu. Nastavi li se tako neodgovorno ponašati, remorkerom ćemo mu maknuti brod - odlučan je bio kapetan Matošić, dodavši da do izdavanja nautičke koncesije zabrana priveza ostaje na snazi.
Procedura je takva da izdavanje navedene koncesije ovisi o prostornim planovima Splitsko-dalmatinske županije i suglasnosti Županijske skupštine.

Baldasar: Neće djeca gledat tange u prošetavanju
Ipak, shizofrena je situacija, domaćim prilikama svojstvena, da se više od 80 milijuna kuna vrijedna zapadna obala ne upregne u branje jahtaških eura, dolara, rubalja... Mnogi, poput poznatog poduzetnika i brodara Juroslava Buljubašića, misle da je zapadna obala prevrijedan kapital da bi ostala samo šetnica. Ipak, novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar stava je da zapadna obala mora ostati javno dobro svih građana.
- Obala nema uporabnu dozvolu, kao što nema ni koncesiju za nautički turizam. Dakle, privez je ilegalan. Da se na obali bez dozvola nešto dogodi nekom od brodova, tko će biti odgovoran? Ne mogu razumjeti da se neki kapetani jahti ponašaju potpuno divlje i ignoriraju zakone ove države. Zapadna obala je javno dobro i javni interes, te takva mora ostati, dok je privez jahti isključivo privatni interes.
Ne mogu dopustiti da zbog neke dnevne zarade od priveza prevlada privatni interes. Također, ne mogu dopustiti da Splićani sa svojim obiteljima i dječicom u šetnji preko zapadne obale moraju gledati u privezane tuđe dnevne boravke i tange u prošetavanju - poručio je gradonačelnik Baldasar. Dugo toplo ljeto na zapadnoj obali bit će nadasve zanimljivo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr