• hr
  • en
  • de
  • it

Kapetan potonule ribarice: nimalo ne krivim ljude na Tinu Ujeviću

Ribarica Soko iz Sumartina, u vlasništvu Zorana Arkovića, potonula je jučer oko 9:30 sati kod uvale Smrka na Braču. Ribarica se, prema priopćenju Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, prevrnula nakon što ju je, prema riječima posade, pogodio val nastao usljed prolaska trajekta Tin Ujević.
U udesu nitko od sedmeročlane posade broda nije stradao. Posada se na vrijeme - srećom su u vrijeme udesa svi bili na palubi - prebacila na svjećarice. Ribarica, a riječ je o plivarici, potonula je na dubinu od nekih 75 metara, a Zoran Arković, njen vlasnik i kapetan, koji je i sam u trenutku udesa bio na brodu, kaže da ih je val jednostavno iznenadio dok su vadili mriže iz mora, usljed čega je došlo do pomicanja tereta na palubi.
- Nimalo ne krivim ljude na Tinu Ujeviću niti Jadroliniju. Jednostavno nas je iznenadilo. Tin Ujević je plovio uobičajenom rutom, kuda svaki dan plovi, uobičajenom brzinom - kazao nam je Arković.
Prema njegovim riječima, spremnici s ribom su se pomaknuli usljed nailaska vala na jednu stranu, i brod se nagnuo toliko da nije bilo pomoći. Jedino što im je preostalo je da ga napuste da se ne bi dogodilo veće zlo.
- Gubitak je ogroman, brod nije bio osiguran. Planirao sam platit osiguranje ma kraju ribanja, kad pristanemo. Eto, što ću, sada mi valja angažirat ronioce da vide kolika su oštećenja, da vidimo može li se vadit brod i isplati li se - kazao nam je Zoran Arković.
Od jednog člana posade Tina Ujevića saznajemo kako su oni za cijelu priču doznali - tek predvečer, kada je vijest o udesu objavljena na teletekstu.
- Plovili smo sredinom kanala, ništa drugačije nego inače, tom rutom prođemo toliko puta na dan. U to vrime na tom je mistu bilo bar 7-8 takvih ribarica, a i navečer kad prolazimo bude barem 30 svićarica. I sada ćemo proći između njih, nikome se nikad ništa nije dogodilo. Jednostavno je riječ o nesretnom spletu okolnosti, bio je očito upitan stabilitet broda - kazao nam je član posade s Tina Ujevića.
Na mjestu potonuća ribarice uočena je tijekom dana naftna mrlja, na čijoj su sanaciji angažirani vatrogasci DVD-a Kaštela, s brodom Florijan. U potonulom brodu u trenutku potonuća bilo je još oko tisuću litara dizela, a naftna mrlja uočena je u dužini od pola nautičke milje.
Očevid na mjestu potonuća obavio je Nikola Brkuljić, lučki kapetan iz Milne, koji je nakon obavijesti o potonuću pohitao na mjesto udesa brodom "3STMarjan" iz Milne.
Uzeli smo izjave kapetana i članova posade i kada se u Splitu uzmu i izjave zapovjednika s trajekta, donijet će se zaključak - kazao nam je šturo ne ulazeći u bilo kakve procjene uzroka potonuća, uputivši nas na službeno priopćenje u vezi događaja.
Ribarica Soko dužine je 17,5 metara, izgrađena je 1962. godine. Potonula je na oko dvije nautičke milje od južne strane otoka Brača, na dubinu od nekih 70-tak metara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr