• hr
  • en
  • de
  • it

Kapetan i troje članova posade trajekta optuženi za ubojstvo

Neki članovi posade priznali su da su mislili samo na svoje živote
Kapetan i troje viših članova posade južnokorejskog trajekta koji je prošlog mjeseca doživio tragičnu nesreću u četvrtak su optuženi za ubojstvo iz nehaja, rekao je viši tužitelj, prenosi Reuters. Tužitelji su također optužili 11 drugih preživjelih članova posade za nemar.
Trajekt Sewol prevrnuo se sredinom travnja, pri čemu je poginula najmanje 281 osoba. Od 476 putnika, koji su većinom bili djeca i njihovi nastavnici na školskom putovanju, spašeno ih je samo 172. Dosad je pronađeno 281 tijelo, a 23 ljudi još uvijek se smatra nestalima.
Posada je bila pod istragom zbog sumnji da su prije brojnih putnika napustili brod koji je tonuo. Tužitelj Ahn Sang-don rekao je da je stabilnost broda ozbiljno narušena nakon što je dorađen kako bi mogao nositi više tereta, a za vrijeme nesreće bio je pretovaren. Jake struje učinile su brod manje upravljivim pa je posada napravila oštar zaokret od 15 stupnjeva što je dovelo do nagnuća i potonuća broda, rekao je Ahn. Dodao je da je kapetan trebao upravljati brodom, no taj je posao ostavio drugom članu posade što je težak nemar.
- Optuženi su za ubojstvo jer nisu ispunili svoju dužnost pomoći što je dovelo do smrti putnika - rekao je Ahn, dodajući kako su neki članovi posade priznali da su mislili samo na svoje živote.

Izvor: www.vecernji.hr