• hr
  • en
  • de
  • it

Kanadska rijeka za Orsulu tijesna

Četiri tegljača u subotu navečer po hrvatskom vremenu odsukala su 200-metarski brod za prijevoz sipkih tereta "Orsula", iz flote "Atlantske plovidbe" iz Dubrovnika, što se u četvrtak navečer zbog kvara na kormilu nasukao na plićini tijekom plovidbe rijekom Svetim Lovrijencem u kanadskoj pokrajini Quebec.
Nitko od 22 člana posade nije ozlijeđen, a havarija nije ostavila posljedice ni na okoliš - izvijestio je Kanadski red za sigurnost prometa.

U trenutku nasukavanja nije bilo tereta u skladištima "Orsule", pa je akcija spašavanja, u kojoj su sudjelovali djelatnici lučkih službi i posada helikoptera, obavljena brzo i učinkovito tijekom plime u riječnom koritu.
Brod je otegljen u luku Becancour gdje ronioci i inspektori tek trebaju obaviti pregled trupa kako bi se utvrdio konačni stupanj oštećenja. Iako se do našeg upita nisu oglašavali u javnosti, u dubrovačkom brodaru opovrgavaju da su na bilo kakav način željeli prešutjeti havariju.

- Točno je da se brod nasukao zbog tehničke pogreške kormilarskog sustava. Oštećenja nisu značajna, pa će "Orsula" normalno nastaviti predviđenu plovidbu čim se obave prijeko potrebni manji popravci i završe nužne administrativne formalnosti - kazao nam je kap. Pero Kulaš, predsjednik Uprave "Atlantske plovidbe".
Lokalni izvori potvrđuju kako su se problemi s kormilom javili tijekom plovidbe dubrovačkog broda riječnim zavojem kod Becancoura.

Budući da je teretnjak hrvatske kompanije u dugoročnom najmu kanadske tvrtke "Fednav" i projektiran je upravo za plovidbu kroz sustav brana i ustava koji plovnim putom Svetim Lovrijencem vodi prema Velikim jezerima, u ovom dijelu godine pretežno je angažiran na prijevozu tereta na području sjeveroistočne Kanade.

Unatoč konkurenciji novijih brodova, posada "Orsule", izgrađene 1996. u Kini, uspješno je obavljala sve postavljene zadatke i "prolazila" inspekcijske preglede u sjevernoameričkim i europskim lukama.

Izvor: www.slobodndalmacija.hr