• hr
  • en
  • de
  • it

Kako 'popeti' mozaik na kornatsko brdo?

Žutska crkvica koja danas nosi titular svetoga Križa započeta je 1911., a dovršena tek 2011. godine kada je i posvećena i predana žutskom, odnosno kornatskom, murterskom narodu. Od lani, svake će se godine o blagdanu sv. Križa koji pada na 14. rujna Žutari i Murterini penjati strmim putom na žutsku Grbu kako bi u tamošnjoj, trećoj kornatskoj crkvici zahvalili Bogu i pomolili se za svoje ljude, posjede, urod i ulov.
Ove će godine hodočašće na Grbu biti osobito jer će biti otkriven i posvećen crkveni mozaik - rad akademskog slikara Mile Skračića. Skračić je ove zime i proljeća u jednom murterskom skladištu radio mozaik, sad je dovršen i izložen "na centru" Murtera gdje izaziva pažnju domaćeg svijeta i turista.

- Na mozaiku sam prikazao Isusa koji silazi s križa i dolazi kornatskoj obitelji - mužu ženi i njihovih troje djece. To je mala pastorala u tipično mojoj stilizaciji obasjana nebeskom svjetlošću - kaže slikar kojemu je u ovom poslu pomagao murterski pjesnik i slikar samouk Ive Šikić Balara.
No, pred Žutarima je sad prilično velik problem: kako dvije i pol tone težak, a ipak za transport delikatan, mozaik prenijeti prvo brodom na Žut, zatim "popeti" na brdo? Prijevoz brodom je, prema riječima jednog od aktivista koji su zaslužni za dovršetak crkvice, Nedjeljka Mudronje Šaše, još i manji problem, no kako "popeti" mozaik uz strmi put uz koji prosječnom pješaku treba gotovo četrdeset minuta do Grbe i crkvice!
- Tražili smo od MORH-a helikopter ali su rekli da taj jedan uzlet stoji 50 tisuća kuna i da nisu u mogućnosti. Ma, molimo samo da nam mozaik prebace iz podnožja na brdo u nekom svom rutinskom letu, sasvim usput, ne da lete posebno za nas. Ni to za sada nismo uspjeli. Puno smo sami napravili za ovu žutsku vrednotu, sad ne možemo bez pomoći države.

Blagdan sv. Križa se bliži, Žutari se pomno pripremaju jer to je dan u kojem žele pažnju posvetiti svojim tradicijama i svetinjama - nije to samo nova crkvica, svetinje su i žutske masline, polja i mriže, priča o jednom otoku i njegovu narodu.

Samo, kako popeti Skračićev mozaik na žutsku Grbu - pitanje je sad!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr