• hr
  • en
  • de
  • it

Joško Berket pobjednik Mrduje

Nije ni splitska, ni bračka, ni šoltanska, bogme nije ni stranjska, ovogodišnja Mrdujska regata, 82. po redu je kaštelanska! I u svoj svojoj dugoj povijesti rekordna je s dva sata, devet minuta i 51 sekundom koliko je Marini Kaštela s kormilarom Josipom Berketom trebalo za pobjedu!
Drugo mjesto je pripalo Black Mysteryju sa Sašom Kekovićem iz Herceg Novog, a na trećem su slavili još jednom Kaštelani, Ola s Tonijem Bulajom iz JK Marina Kaštela.
O tolike sriće se davno vidjelo nije, Kaštelani su za šest minuta oborili rekord Shininga umaga iz Umaga iz 2008-e, proletjeli su 22 nautičke milje od Splita okolo Mrduje i natrag do Labuda, i već se obilato naslikavali i izfeštali dok su ostali polako ulazili u kraj.
Kormilaru Berketu osmijeh s lica nije silazio, ušli su u luku taman pred kišu, na valu orca, vitra u provu za kojeg je Marina Kaštela ka stvorena.
A znate kako izgleda pobjednički osjećaj s Mrduje, onaj u kojem ste potukli i najžešću jedriličarsku konkurenciju tipa slavnih Bulaje ili Arapova? E pa Berket kaže da je to ka da ste u istom danu u tenisu glanc pobijedili Federera i Đokovića.
- A nego kako nego sam ponosan, prvi smo okrenuli Mrduju, niti jednu manevru nismo falili, orco nas je pomilova, i kad van Bog daruje ovako vitar nema se smisla pravit pametan i bahatit. Tribaš ga samo iskoristit, ka šta smo mi učinili. Drugi će put doć nekom drugom, ali sad je kaštelanski - kaže Berket, za čiju se posadu već sprema obid, lešano janje i deset kili mulama, koji će se nadovezat na spartanski brodski prigrizak, suhe smokve, orahovicu i čičindule.
Za amatere je početak subote označio dan kao stvoren za šetnju, mirisalo je na sunčano nebo bez oblačka. Ali regatjeri, njih 1200 s 200-ak brodova, krstaša iz 16 skupina veličine od 5,5 do 17 metara je odmah vidjelo kako se diže friško jugo.
To je ono jugo pred kišu, malo ladnasto, kontinuirano, s tendencijom pojačanja, koje se brzo zaprelo u vitar oko stalno vrtećih 16 čvorova. Milina jedna za jedriličare kojima je takva pred-startna atmosfera dala naznaku trke koja neće obilovat dosadom na bonaci.
Prišapnuli su nam neki kako je gradonačelniku na objavi starta malo more provaljalo, ošamutilo ga, pa smo ga priupitali za pravo stanje stvari.
- Ma di izvaljalo, ma ko to kaže, ma kakvi, ma imam ja morskih utakmica u nogama. Posal me jedno vrime drža vezanog uz brodove. Mada moram priznati da baš i ne volim jedrilice, ja sam od motornih brodi - kaže gradonačelnik Baldasar.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr