• hr
  • en
  • de
  • it

Još problema za Pašalića...

Na Lapadskoj obali u Dubrovniku u subotu je oko podne održan mirni prosvjed vlasnika barki i brodica koji zbog započete izgradnje marine u vlasništvu tvrtke "Laguna Trade", rogozničkog poduzetnika Franje Pašalića, moraju ukloniti gotovo stotinjak plovila za koja još imaju valjane ugovore i plaćen zakup, ali im Županijska lučka uprava nije osigurala zamjenske vezove. Građani revoltirano tvrde da im nitko nije rekao gdje će vezati barke, a da ugovori nisu raskinuti.

Na dostojanstveno održanom prosvjednom skupu, vlasnici barki ogorčeno su rekli kako su zbog interesa krupnoga kapitala i privatnog investitora prepušteni sami sebi, te da se osjećaju kako Grad i Županija prebacuju nadležnost, a s njima igraju ping-pong. Ispred mandrača na Lapadskoj obali novinarima su rafalno izrekli što im je na duši.
- Važeće ugovore imamo do 2019. godine, a raskid ili aneks s izmijenjenim uvjetima nitko nije dobio. Rečeno je samo da po izgradnji lučice dobivamo vez na Batali, ali ne i gdje ćemo do tada. Investitor već radi i pritišće nas da se mičemo, a gdje? Ne možemo barke staviti u špag! Neka se Grad i Županija dogovore, a ne da se prepucavaju oko stvari koje nemaju veze s nama i vezovima. Ako misle da građani ne trebaju imati brodice za kupanje i ribanje, nego samo imućni, neka otvoreno kažu. Ovako, prave se blesavi i ne rade posao za koji su plaćeni. Gdje ćemo s vezom mi od hotela do fakulteta? Da spalimo barke? Ispada da mi kočimo investitore, a ne oni svojim neradom - rekao je Hrvoje Bratoš, dok je Đivo Krile dodao:

- Moj je nono ovdje imao škver, a otac ima vez već 45 godina. Ostavljeni smo sami sebi, ponašaju se kao da nas nema i miču nas, a Grad i Županija se vade da im to nije ingerencija.
Vlaho Pakušić je među prvih 20-ak vlasnika izmjestio barku jer su ih prisilili iz "Laguna Tradea". Ukazuje na infrastrukturu koja neće moći prihvatiti novo opterećenje zbog kojeg će na Lapadskoj obali uskoro "nastati prava katastrofa".
- Ovo je kao nakon Drugog svjetskog rata, kad su ljude izbacivali iz njihovih kuća da bi se oni nastanili - kaže Sandro Di Ceglie, a Đuro Miletić, čija obitelj tu također ima vez od 1940. godine, naglašava:

- Došli divlji i istjerali pitome!

I ostali vlasnici žale se na divljački odnos investitora te da je dio barki već oštećen. Stanari kuća uz Lapadsku obalu ogorčeno kažu da su izgrađene prije 340 godina, ali predugo trpe maćehinski odnos prema njima. Hrvoje Obradović žali se da se daje prednost komercijalnoj, a ne komunalnoj marini.
- Zašto i moja obitelj ne može dobiti vez? Broj vezova buduće komunalne lučice ograničen je na 492, a kad sam tražio, rečeno mi da nema smisla tražiti, da ga nikad neću dobiti!
Potporu prosvjednicima dali su i iz Jedriličarskoga kluba "Orsan", ali na prosvjedu nije bilo nikoga iz gradske i županijske vlasti, dok je od gradskih vijećnika nazočan bio samo Maro Kristić, inače i saborski zastupnik:
- Potpuno podržavam prosvjed koji je logičan slijed dodjele koncesije. Ponovno je privatni interes stavljen ispred općeg, jer nije se smjelo početi raditi prije nego što se riješe vezovi. Nadam se da će se u proračunu naći novac za rješenje lučice.
- Brzu gradnju komunalne lučice prije dvije godine je na Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije obećao župan Dobroslavić, te se sada građani s pravom osjećaju prevarenima. Dubrovnik je grad na moru, ali nema ingerenciju nad obalom. Na Lapadskoj je obali previše povlaštenih vezova pojedinaca koji profitiraju na štetu brojnih građana. Dolazi sezona i pitam se kako ćemo je dočekati - rekao je dubrovački dogradonačelnik Željko Raguž.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr