• hr
  • en
  • de
  • it

Još jedno izgubljeno ljeto za otok Obonjan

Otok Obonjan ponovno postaje top-meta kojekakvih interesa krupnog i sitnog kapitala. Spominju se i konkretna imena budućih investitora, a još dojučer čak su i u Gradu vjerovali da bi ovog ljeta otok mogao biti u turističkoj funkciji. Danas je jasno da od toga neće biti ništa, ali da je puno zainteresiranih za koncesioniranje i ulaganje na ovom nenaseljenom, a infrastrukturno relativno opremljenom otoku, potvrđuju i u gradskoj upravi.
No, prije svake priče s potencijalnim investitorima treba razriješiti odnose sa "Sunčanim Hvarom", tvrtkom kćeri "Orco Property Group", koja je prije šest godina (2008.) "bacila oko" na šibenski otok i sklopila ugovor s Gradom kojim se obvezala investirati nevjerojatnih 150 milijuna eura u ekskluzivne turističke kapacitete na Obonjanu, i to za probranu, bogatu klijentelu.
Naravno, od investicije nije bilo ništa, Grad je tužio "Orco grupu" zbog nepoštovanja ugovornih obveza, a "Orco" je uzvratio protutužbom zahtijevajući od Šibenčana povrat uloženog (?!). Angažirani su odvjetnici s obiju strana i počeo je mukotrpan proces pregovaranja kako bi se došlo do eventualno mirnog rješenja.
Ono je prije dva mjeseca doista bilo na vidiku, pa je šibenski gradonačelnik Željko Burić s puno optimizma najavljivao kako je šest godina duga trakavica s "Orco grupom" ("Sunčanim Hvarom") došla kraju. No, nesuđeni koncesionar, koji je otok dobio na 40-godišnje upravljanje, zapao je u financijske teškoće i naposljetku ušao u postupak predstečajne nagodbe.
- Grad je sa "Sunčanim Hvarom" ispregovarao Obonjan i poslali smo im prijedlog sporazuma za rješavanje međusobnih odnosa koji podrazumijeva povlačenje svih tužbi i kontratužbi te povratak otoka u posjed Grada. Naš je ključni zahtjev da šteta za Grad Šibenik bude nula kuna, dakle da je nema. A kad Obonjan bude vraćen Gradu, ide novi natječaj kojim će se odrediti budući sadržaj i status ovog atraktivnog otoka - objašnjava gradonačelnik Burić.
U međuvremenu je u "Sunčanom Hvaru" došlo do promjene vlasničke strukture i bivši vlasnik Jean Ott izgubio je većinski paket, a u tvrtku je, s udjelom od 24,9 posto, ušla češka banka J&T. "Sunčani Hvar" ušao je u postupak predstečajne nagodbe, koja je, na svu sreću, uključila i sporazum tvrtke s Gradom Šibenikom o otoku Obonjanu.
- U ovom trenutku nema nam druge nego čekati da se predstečajna nagodba okonča. Zakonski je rok 120 dana, a postupak je pokrenut 26. svibnja. Rok prijava tražbina bio je do 26. lipnja. Trebamo čekati početak rujna da bismo mogli znati na čemu smo i kako dalje s Obonjanom - govori Burić.

Atraktivna lokacija
- Vidjet ćemo - kaže Burić - hoće li to biti ponovno "otok mladosti", dakle oaza za mlade, ili komercijalni turistički sadržaji. Jedno je sigurno, to svakako neće biti nikakvo bajkovito megaulaganje od 150 milijuna eura u hotele s pet-šest zvjezdica, helidrome i slično.
Kad otok dobijemo ponovno u posjed, ići će novi natječaj, ali usklađen s realnom ekonomskom situacijom, uravnotežen, provediv i realan. I da, zainteresiranih ima, jer riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji, a mi ćemo u Gradu biti otvoreni za razgovor sa svima. No, nikakvih obećanja nema a priori nikomu - poručuje Burić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr