• hr
  • en
  • de
  • it

Još jedna akcija čišćenja ACI marina

ŠIMUNI RASTEREĆENI ZNATNE KOLIČINE OTPADA

U ACI marini Šimuni održana velika akcija čišćenja mora i priobalja u kojoj su sudjelovali brojni članovi lokalne zajednice

Šimuni, 20. svibnja 2023. - Još jedna velika akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja ovog je vikenda održana u Šimunima na otoku Pagu. Ovom akcijom obuhvaćeni su turistički najfrekventniji lokaliteti samoga mjesta, među kojima je i ACI marina Šimuni, kao jedna od domaćih marina koja se posebno ističe prirodnim okruženjem. Akcija čišćenja okoliša pod nazivom „Plava čistka" rezultirala je prikupljanjem znatne količine otpada, ponajviše mikroplastike, za što su u konačnici zaslužni brojni članovi lokalne zajednice i volonteri. Akciji su se priključili i djelatnici ACI marine Šimuni koji su taj način nastavili tradiciju brige o čistoći mora i okoliša koju najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., provodi kroz sve jedinice svog sustava.

Mnogobrojni članovi lokalne zajednice, ronioci te volonteri okupili su se u ACI marini Šimuni, smještenoj na zapadnom dijelu otoka Paga, u Maunskom kanalu. Značajan doprinos samoj akciji pružio je i ACI d.d. kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ali i nacionalni predvodnik u očuvanju čistoće mora i podmorja. Hvalevrijednu „Plavu čistku" organiziralo je Ribolovno društvo „SRD Sipa-Kolan" pod pokroviteljstvom Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, a samom događaju pridružili su se Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d., Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga te Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga. Uz „Plavu" je održana i „Zelena čistka" u organizaciji Mjesnog odbora, zahvaljujući kojoj je i kopneni okoliš ponovno postao čist.

„Redovite akcije čišćenja mora i podmorja u ACI marinama diljem Jadrana, koje tvrtka provodi u suradnji s članovima lokalnih ronilačkih i sportskih udruga te obrazovnih ustanova i brojnih drugih članova zajednice zalog su budućnosti u kojoj ćemo minimizirati naš utjecaj na okoliš. Plave zastave koje se iz godine u godinu ponosno viju u našim marinama dokaz su odgovornog gospodarenja pomorskim dobrom, morem i okolišem. Cilj ACI-ja kao nositelja domaćeg nautičkog sektora je kroz aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici zadržati čisto more i kopno, ali i mladim generacijama usaditi ljubav prema moru i okolišu, kako bi na našim temeljima nastavili graditi čistu budućnost za našu zemlju. Veliko nam je zadovoljstvo što se današnjoj akciji pridružio i mladi Kristijan Gligora, koji će, vjerujem, svojim primjerom potaknuti mlade ljude da u jednakoj mjeri vode brigu u očuvanju našeg okoliša. Ponosni smo što pratimo Kristijanov put i zajedno gradimo uspješnu suradnju s još jednim perspektivnim mladim čovjekom koji će označiti budućnost Hrvatske kakvoj težimo", poručio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d.

Uz ronioce i brojne volontere, značajan doprinos ovoj vrijednoj akciji pružio je i šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, koji je poznat upravo po tome što je otkrio nekoliko podvodnih arheoloških lokaliteta, kao što su antička riva na obali Girenice te antički brod kod otoka Mauna. ACI kontinuirano prepoznaje mlade Hrvate koji su svojim društveno-odgovornim, sportskim ili drugim postignućima zadužili Republiku Hrvatsku te ih podržava i pomaže na njihovom profesionalnom putu. Tako je i mladi Kristijan Gligora uvršten u društvo mladih Hrvata koje ACI sponzorira u njihovom radu.

Koliki je značaj ovakvih akcija za lokalnu zajednicu, mjesto, ali naposljetku i cijeli grad, pojasnio je gradonačelnik grada Paga, Ante Fabijanić. „Grad Pag je uvijek podržavao i podržavat će ovakve akcije čišćenja podmorja i okoliša, jer time ukazujemo na važnost očuvanja prirode i našeg mora, koje su veliko bogatstvo u ovom vremenu zagađenja s kojim se bori cijeli svijet. Jako je važno da naši turistički dionici, poput ACI marine Šimuni, ali i naša lokalna zajednica vode brigu o tome i aktivno se uključuju u ovakve aktivnosti. Ovo je svakako hvalevrijedna akcija koja ima svu podršku lokalne samouprave", zaključio je.

„Naš otok je obdaren prekrasnom i jedinstvenom prirodom i okružen je čistim morem, pa je naša zadaća očuvati takav dar. Naši posjetitelji sve više traže upravo tu netaknutu prirodu i uživaju u njoj, tako da su ovakve akcije zaista za svaku pohvalu, tim više što se na ovaj način razvija svijest o očuvanju našeg okoliša. Turistička zajednica Grada Paga potiče i podržava sve akcije čišćenja našeg podmorja i ovog predivnog mjesečevog otoka", istaknula je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga.

 

Izvor: Lana K., Millenium promocija