• hr
  • en
  • de
  • it

Joerg N otplovio, časniku 10 mjeseci uvjetno

Petnaest dana nakon havarije plivarice "Golub", čija se osmeročlana posada zahvaljujući ludoj sreći spasila trenutak prije potonuća broda na dubinu od 40 metara, pet nautičkih milja od obale Verudele, uklonjene su sve mreže i konopci koji su plutali u moru i predstavljali opasnost za sigurnost plovidbe. Brod "Golub" još je u moru, doznajemo iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
U petak je pak na Općinskom sudu u Puli drugi časnik palube broda "Joerg N" Jo Ann Topino Cordova (32) iz Filipina po optužnici pulskog Općinskog državnog odvjetništva, temeljem izjave za donošenje presude po sporazumu stranaka, proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je potopljena plivarica "Golub". Pred tročlanim vijećem, kojim je predsjedala sutkinja Vera Glasnović Gjoni, Cordova je kažnjen uvjetnom osudom na deset mjeseci zatvora, s dvogodišnjim rokom provjeravanja.

Naime, funkcija sudskog vijeća u ovom je predmetu bila tek kontrolna, jer je Odvjetništvo s optuženim Filipincem prethodno postiglo sporazum kojim on priznaje da je 1. studenoga 2011. oko 1.20 sati na otvorenom moru kao odgovorni časnik na zapovjedničkom mostu broda "Joerg N" kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao nesreću u kojoj je prouzročena šteta velikih razmjera, odnosno veća od 2,2 milijuna kuna. Žalba protiv ove presude nije dopuštena jer su se stranke odrekle prava na žalbu.

U sporazumu Odvjetništva s Filipincem osim njegovog priznanja krivnje i prihvaćanja predložene uvjetne kazne piše i da "stranke sporazumno utvrđuju da je Rade Palaškov (vlasnik i zapovjednik potonulog broda op. a.) u zapisniku od 4. studenog podnio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 300.000 eura ukoliko se ne nagodi s vlasnikom broda koji je prouzročio štetu. S obzirom na to da bi raspravljanje o oštećenikovom imovinskopravnom zahtjevu znatno odugovlačilo ovaj postupak, zahtjev će oštećenik ostvariti u parnici.
Devedesetmetarski brod "Joerg N" koji je potopio usidreni ribarski brod "Golub" isplovio je 11. studenog iz riječke luke prema Francuskoj, i to nakon rješenja Trgovačkog suda u Rijeci kojim je dopušten odlazak broda i prekinuta privremena zabrana isplovljenja koja je bila na snazi radi osiguranja novčane tražbine. Lučka kapetanija Rijeka putem agenta broda primila je potvrdu o svim otklonjenim nedostacima koje je inspektor riječke kapetanije ustanovio prilikom redovitog pregleda broda.

Iz Ministarstva mora na naše su traženje pojasnili da je predlagatelj osiguranja Rade Palaškov (67) iz Labina, koji je vlasnik i zapovjednik "Goluba", u podnesku zaprimljenom kod Trgovačkog suda u Rijeci 10. studenog povukao prijedlog za izdavanje privremene mjere zaustavljanja broda "Joerg N", odnosno predložio je da se brod oslobodi zaustavljanja.

- Iz rješenja poslanog Lučkoj kapetaniji Rijeka ne vidi se razlog, a niti visina tražbine. U rješenju suda riječkoj kapetaniji se nalaže da brodu "Joerg N" vrati brodske isprave, piše u odgovoru Ministarstva na naša pitanja, a navodi se i da su ronioci uz suglasnost pulske kapetanije u više navrata pregledali brod te da je također utvrđeno da zasad nema opasnosti od istjecanja goriva.

Protiv zapovjednika "Goluba" Rade Palaškova Kapetanija je pak pokrenula prekršajni postupak zbog isplovljavanja bez minimalnog broja stručno osposobljenih članova posade, neodržavanja straže na usidrenom brodu i nepoduzimanja radnji kojima se mogao izbjeći sudar na moru. Prekršajni postupak protiv Palaškova, izvijestili su iz Ministarstva mora, još nije dovršen.

Izvor: www.glasistre.hr