• hr
  • en
  • de
  • it

Jezerke su bile najbolje!

Start druge (obnovljene!) betinske regate veslačica u gajetama pod imenom "Dlan i veslo" bio je zakazan za 19.30, da padne vjetar pa da ga nemaju kontra sebe vozeći na ručni pogon najmanje dvije, a često i više tona lijepo oblikovane teške drvene građe.

No one su na startnu crtu došle ranije i onako nabrijane svoga su Zokija - Zorana Jušića Juhu, dušu cijele te organizacije - grintanjem prisilile da dade znak za start, a onda je gotovo pedesetak teških vesala zaparalo regatno polje ispred Betine s nešto maestrala u provu.

Bilo bi bolje da su se strpjele, ali, teško je bilo držati brod na startu i - sve u svemu - iz te su gungule prve izletjele Jezerke. Bio je pravi užitak gledati sklad njihova veslanja, usisanog davnih dana s majčinim mlijekom... Zato i nije čudno da su upravo Betinke "Ne damo se" (Sonja Mićina Jakas, Anka Savina Jakas, Senka Miškova Skračić, Blanka Kapov, Lidija Burina) osvojile nagradu za najbolji stil. Pa imale su zajedno 371 godinu!

No, Jezerke su ove godine bile slavodobitnice regate!!!

- E tako smo ispravile lanjski promašaj kad su nam se pomrsila vesla s onima mladima "Mačkovim macama", koje su nas pritekle za pedalj - govore uglas Ružica Lapov, Verna Klarin, Milenka Klarin, Ema Lapov, Senka Pleško Lapov. Ženska veslačka regata u Betini postala je u samo dvije godine jedan od značajnijih ljetnih događaja! Tu se spojila tradicija i iskustvo s mladošću i željom za sudjelovanjem, pa je bilo onih koje su veslale u šorcevima i onih koje se cijeli život nisu ni skinule iz crnih kotula. Ekipa "Za ne biti doma" (Dijana Filipi, Marijana Kulušić, Marina Skračić, Ljubica Burtina, Lucija Turčinov) veslala je premijerno na tek porinutoj i prelijepoj gajeti "Baba Tone" Darija Filipija, a Balarinu "Šimicu" vozile su curice u ekipi "Aj po veslo": Mare Šandrić, Marija Turčinov, Jelena i Ana Jerat, Jaka Jakovčev. "Mačkove mace" (Lujza Papeša, Mare Kovačev, Vojna Jušić, Sanda Ježina, Jana Filipi) bile su favoriti, ali su se ove godine morale zadovoljiti trećim mjestom! Posadu imenom "Naši parkovi" poslali su NP Kornati i PP Vransko jezero (Željana Šikić, Maja Ćuze, Norma Valentina Bračanov, Agata Kulušić), "Špože sa dišpetože" (Marijana J. Conway, Lana Rusković, Ana Plivelić, Ivanica Bilić, Perina Juričev Barbin) veslale su u pastelnim bojicama i roza naočalama za sunce, a "Vaterpolistice" (Vesna Brkić, Jagoda Ninić, Nikolina Ninić, Sanja Šamanić, Vanja Sekulić) vozile su gajetu Marine Betine. I u zadnji red, kako i spada, ekipa "U zadnji čas" - Ivana Mikin, Ivana Jugović, Ivana Olivari, Ana Kapov, Renata Siepmann! No, ni tu nije gotovo! U zadnji tren na start je prispila teška "Cicibela" - pa se imena njezine posade jednostavno nisu našla na starnoj listi! Utrku su ipak završile, malo kasno, ali - časno!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr