• hr
  • en
  • de
  • it

Jezerani u lučici nezakonito godišnje zarađuju dva milijuna kuna

Što mislite o tome da kao porezni obveznik date sebi za pravo iznajmljivati dio splitske zapadne obale, ili zadarske, šibenske, dubrovačke rive, prodavati vezove na njoj stranim brodovima i nautičarima, jer je građena vašim novcem? Naravno, ne pada vam na pamet.

Normalno u - Jezerima

Ali nekim mještanima Jezera to je, izgleda, normalno. Rivu su gradili, kažu, samodoprinosom, pa valjda na njoj imaju pravo i zarađivati! A upravo to, navodno, rade u obuhvatu sportske ribolovne luke Punta Rata u Jezerima, čiji koncesionar sve samo šutke promatra...

Načelnik općine Tisno, saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin, još potkraj lipnja ove godine podnio je zahtjev Šibensko-kninskoj županiji za poništenje koncesije Športskom ribolovnom društvu "Punta Rata", inače poznatom kao organizatoru Big game fishinga u Jezerima. Klarin je tražio hitno raskidanje ugovora o koncesiji zbog "apsolutno neprimjerenog i netransparentnog upravljanja obuhvatom koncesionirane sportske luke, uz ostalo i stoga što se vezovi u tranzitu naplaćuju stranim brodovima, iznajmljuju i prodaju", a sve, dakako, protuzakonito i bez ikakvih ovlasti. Da je to tako, kaže Klarin, vidi se i po sve većem broju brodova, osobito katamarana i jedrilica dužine preko deset metara koji su na vezovima unutar obuhvata ŠRD-a "Punta Rata".

Ta su plovila dospjela u ovu sportsku luku, tvrdi Klarin, trgovanjem, odnosno prodajom vezova koju su pojedinci shvatili kao vrlo dobar biznis, a da pritom koncesionar ŠRD "Punta Rata" nije reagirao niti išta poduzeo. Činjenica je, navodi općinski načelnik, da luka nije ni tehnički osposobljena za prihvat tako velikih brodova s dubokim gazom, zbog čega u vrijeme velikih oseka može doći do neželjenih nesreća (nasukavanja).

Načelnik zove inspekcije

Načelnik se u dopisu Županiji pozvao i na Prostorni plan uređenja općine Tisno, prema kojemu sportskim lukama nije dopušteno mijenjati namjenu niti ih koristiti kao luke nautičkog turizma, a upravo se to u ovom slučaju dogodilo. Stoga je apelirao na to da se obavi hitni očevid na terenu, odnosno inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdilo stanje i spriječilo daljnju zloupotrebu koncesije.

- Ovo je politički obračun, čista politička stvar - komentirao je predsjednik Športskog ribolovnog društva "Punta Rata" Marinko Pavlić zahtjev načelnika općine Tisno Ivana Klarina upućen Županiji za poništenje koncesije sportskoj luci u Jezerima.

Sazvao je konferenciju za novinare da bi objelodanio kako je ŠRD "Punta Rata" spreman uzmaknuti ako to traže Jezerani i ako drže da je njihova aktivnost protivna interesima mjesta. - Mi se financiramo preko koncesije, i dosad smo od Turističke zajednice Hrvatske i Ministarstva turizma ukupno primali 60 tisuća kuna, ali i to nam je ukinuto. Ove smo godine tiskali plakate za Big game fishing i javili su nam se mnogi, ali ne znam što će od toga biti s obzirom na to da načelnik traži ukidanje koncesije. Možemo očekivati da se Big game preseli u Murter ili Vodice - žali se Pavlić. Nije mu, kaže, jasno da načelnik nije našao shodnim razgovarati s njima pa, ako ima dokaza, i reći - ne radite transparentno, pozvat ću vam finance u kontrolu. Ali, smatra Pavlić, nije u redu da ih proziva preko novina, bez provjere stanja. Ustvrdio je i da je nadzor Lučke kapetanije na terenu obavljen, da većih nepravilnosti nije bilo te da nema smisla da im se koncesija oduzima.

Sve je to zbog tajnice

- Ako je točno sve što Klarin tvrdi, a neki dobro znaju tko je vezove prodavao, s čime ŠRD "Punta Rata" nema veze, neka institucije postupaju protiv njih, a ne protiv Društva - kaže Pavlić. Zna i on tko trguje vezovima u Jezerima, ali "nisam špijun da u bilo koga upirem prstom". Za sve je, uvjeren je predsjednik ŠRD-a "Punta Rata", kriva politika.

- Ja sam potpuno apolitičan, ali kažu ljudi da je Klarin odlučio uništiti Društvo dok je u njemu naša knjigovođa i tajnica Ervina Tomin, koja mu je navodno zabila nož u leđa. A kako, to pitajte njega - pomalo zagonetno govori Pavlić, ignorirajući činjenicu da ŠRD nije spriječio nezakonitu trgovinu vezovima u luci kojom gospodare kao koncesionari. Klarin je odgovorio na prozivke.

- Prema procjeni Općine Tisno, godišnje se od naplate vezova unutar sportske lučice u Jezerima "ubere" oko dva milijuna kuna, a Općina od ŠRD-a "Punta Rata" nikada nije dobila na uvid financijsko izvješće tog društva koje, inače, ne doživljavam kao društvo, nego kao tvrtku s tročlanom upravom - reagirao je na presicu Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Gdje je završila razlika

ŠRD "Punta Rata", dodao je, dužan je novac od naplate vezova ulagati u jezersku luku.

- Odgovorno tvrdim da u posljednjih 10 godina nije uložena ni jedna kuna po toj osnovi u održavanje jezerske rive. Pozivam ŠRD "Punta Ratu" da mještanima Jezera predoče financijsko izvješće svoje udruge, ŠRD-a ili tvrtke. Na pitanje koliko su točne kuloarske priče po kojima se vezovi u lučici prodaju za 3000 do 4000 eura, načelnik je samo kazao da nadležne službe usporede cijene naplate vezova u istoj, jezerskoj luci, ACI-jeve marine i ŠRD-a. - Zašto su ACI-jeve cijene desetak puta više?!

Što mislite gdje je završila razlika, u čijem džepu? - dometnuo je Klarin. Lučka kapetanija, koja je ovlaštena za provođenje nadzora na pomorskom dobru, još uvijek nije postupila po zahtjevu Županijskog odjela za pomorstvo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr