• hr
  • en
  • de
  • it

Jedriličarsko osvajanje Visa starta u petak 68. Viškom regatom krstaša

Zahuktale su se prijave za 68. višku regatu, a limitirani broj od 150 prijavljenih brodova i ovaj će put biti premalen za sve zainteresirane jedriličare.
Mnogi s nestrpljenjem očekuju upravo tu Višku regatu krstaša koja ove godine u organizaciji splitskog Labuda, broji svoje 68. izdanje. Naime ta, po mnogima "najmuškija regata", za većinu posada znači zatvaranje jedriličarske sezone, a drugima je odličan team building, dok je trećima užitak regatavanja na dionici dugoj 28 nautičkih milja, a svima znači - užitak u sportu podno bijelih jedara!
Odakle draž i masovna zainteresiranost upravo za dvije etape regatavanja nitko baš i ne može precizirati. Samo se jedno zna - na startu i to u 9 sati u petak (19. listopada) podno splitskog Sustipana se mora biti!Tada će naime prema luci Vis i to kroz Splitska vrata, na navigaciji dugoj 28 nautičkih milja, krenuti sva tri razreda razvrstanja jedrilica, i one u ORC-u, te IRC-u kao i najbrojnijem OPEN-u. Nakon navigacije slijedi u subotu, prema oraru i utrka u Visu imena Luka Vis, gdje se vozi u trokutu, a početak prvoga od dva planirana plova je u 11 sati.
U Visu neće nedostajati ni zabave, jer osim tradicionalnog fažola i brujeta na dočeku jedriličara u petak, tu je i manifestacija Dani kruha, dani plodova zemlje, zatim u subotu ujutro u organizaciji Cigar kluba Mareva iz Splita i Prvo otvoreno prvenstvo Visa u dugom pušenju cigara, a u subotu predvečer u organizaciji turističke zajednice i grada Visa i dodjela pehara te koncerti klapa i bogati domjenak.
Nedjelja je naravno rezervirana za povratak u Split, start u isto vrijeme u 9 sati, a proglašenje pobjednika u Labudu je s početkom u 20 sati. Već u ponedjeljak, prvog dana prijava, svoj startni broj rezerviralo je sedamdesetak jedrilica, znači pola mogućih, a prijave se primaju do popunjenja broja od 150.

I onda užitak od jedrenja i zabave tek slijedi...

"Muška" ili "Ultimate sailing regata"

Kako je to bilo prošle godine i zašto se regata zove "Muška" ili "Ultimate sailing regata " vidljivo je iz ovih par detalja s prošlogodišnje prve etape...
Odmah nakon starta slovenski MAXI krstaš Veliki Viharnik preuzima vodeću poziciju, a svega 50-tak minuta kasnije dolazi do prvog loma jarbola i odustajanja. Jedrilica MEGAENERGIJA sa slovenskim skiperom Urošom Žvanom slomljenog jarbola napušta jedriličarsko bojno polje.
U 10.30 neposredno nakon izlaska iz Splitskih vrata NEMIR V, CRO 1111, legendarnog Branka Širole slomljenog jarbola također završava regatu. Kapetanijin brod Pojišan i gumenjak RO s Antunovićem za timunom uspijeva u svega par minuta biti na pomoći posadi.
Ni 10 minuta kasnije nova dojava, jedrilica PAIKEA, CRO 1919, prevrnuta i ima ljudi u moru. Potom jedriličarska solidarnost na djelu, jedrilica Polar 2 prekida sudjelovanje u regati i prihvaća ljude iz mora. Tu je opet i gumenjak RO koji priskače u pomoć ostatku posade na Paikei.
Nova dojava o prevrnutoj jedrilici dolazi s pozicije 2 NM zapadno od rta Host ispred Visa oko 11:35 sati. "Poišan" vozi u pomoć, a jedrilica u havariji je PAULA, SVK 077, poznatija kao BRUTAL FISH sa slovačkom posadom i našim skiperom Stjepanom Marinovićem. Prevrnutoj jedrilici koja je ostala bez kormila već je priskočio gumenjak RO, a nakon pružene pomoći montirali su vanbrodski motor i nastavili put Visa.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr