• hr
  • en
  • de
  • it

Jedriličar na regati u Riu obolio od bakterijske infekcije

Erik Heil obolio je od bakterijske infekcije kože nakon nastupa na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru, po svemu sudeći zbog zagađene vode u zaljevu Guanabara gdje će se iduće godine održati olimpijska natjecanja.

Teška infekcija na nogama i kuku, doktori okrivljuju zagađenje u Riju. Heil je po povratku iz Rio de Janeira, gdje je zajedno sa sunarodnjakom Thomasom Ploesselom osvojio treće mjesto u klasi 49er, završio u bolnici s teškom infekcijom na nogama i kuku.
"Nikada u životu nisam imao infekciju na nogama. Sada sam sav u ranama. Doktori smatraju kako sam bakteriju pokupio u zagađenoj vodi u Marini da Glorija gdje završava kanalizacija gradskih bolnica," kazao je njemački jedriličar.
Njemački olimpijski odbor ovom je slučaju pristupio ozbiljno i odmah je o svemu obavijestio organizatore OI u Rio de Janeiru, te Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Nijemci strahuju kako bi za vrijeme OI moglo biti još ovakvih vijesti.

"Vrlo ozbiljna situacija, organizatori moraju nešto učiniti"
"Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zdravlje sportaša je ugroženo i organizatori OI moraju nešto učiniti," poručili su iz Njemačkog olimpijskog odbora.

Blizu 50 posto otpadnih voda iz kanalizacije završava u Guanabara zaljevu, a veliki je problem i smeće koji ljudi bacaju u more. Prema istraživanju koje je nedavno napravila agencija Associated Press, na nekim mjestima ima čak 1,7 milijuna puta više bakterija od dozvoljene razine. Organizatori se protiv smeća bore i posebnim brodovima koji skupljaju smeće, ali to je samo kratkotrajno rješenje.
Otpadne vode Rio de Janeira izbacuju se u nekim dijelovima u vodu bez ikakvih kolektora. Stručnjaci tamošnjeg mikrobiološkog instituta otkrili su u tim vodama i superbakteriju koja izaziva urinarne tegobe, upalu pluća i crijevne infekcije, a otporna je gotovo na sve antibiotike.
"Rio u 21. stoljeću ima sustav kanalizacije iz 18. stoljeća. Pretvorili smo rijeku Cariocu u kanalizacijski odvod i stvarno ne bi bilo čudno da se netko od sportaša opasno razboli. Grad i MOO zatvaraju oči pred činjenicom da i dalje medicinski otpad završava u rijeci. Vjerojatno su procijenili kako je lakše cijepiti sve sportaše," poručio je biolog Mario Moscatelli.
U posljednje vrijeme sve je više pritisaka i prijedloga da se olimpijska regata premjesti izvan Rio de Janeira. Primjerice, u Kini 2008. godine jedriličarska natjecanja su održana u Qingdaou, oko 600 kilometara od Pekinga, a u Velikoj Britaniji 2012. godine u Weymouthu, oko 200 kilometara od Londona. Iduće godine olimpijska regata održat će se na prekrasnoj lokaciji, ispred plaže Flamengo. Organizatori procijenjuju da bi na plažama u zaljevu Guanabara jedriličare moglo gledati oko milijun ljudi.

Izvor: www.index.hr