• hr
  • en
  • de
  • it

Jedrilica potopila brod u Poreču

Linijski brod Arupum, usidren između otoka Sveti Nikola i porečke marine, gotovo je u cijelosti potopljen u pomorskoj nesreći u subotu u poslijepodnevnim satima.

Do nesreće je, prema prvim informacijama, došlo kada je 14-metarska jedrilica Coco de Mer (Grand Soleil), koja plovi pod austrijskom zastavom, vozeći unatrag krmenim dijelom udarila u 18-metarsku linijsku brodicu koja je uslijed većeg oštećenja trupa počela tonuti na sidrištu.

Jedrilicu je, navodno zbog kvara na motoru, skiperica kasno skrenula i udarila u brodicu. Čim je primijećeno da tone, u akciju spašavanja uključila se druga brodica istog vlasnika, Branka Budije, te je pokušala odvući do obale, ali je krma zapela za dno te su prekinuli tegljenje.

Brodica je pramcem izvan vode, većim dijelom pod vodom, a krmom na dnu. Jedrilica je usidrena nedaleko od potopljene brodice i nema oštećenja, tek se na krmi vide ostaci boje od sudara.

Alarmirani su i porečki vatrogasci u slučaju zagađenja mora. Porečka Lučka kapetanija i policija obavit će očevid i utvrditi što se točno dogodilo, kako je jedrilica potopila veću i jaču brodicu.

Tijekom našeg obilaska potopljene brodice nije bilo vidljivih onečišćenja mora niti tragova nafte ili ulja, a nekoliko lokalnih brodica redovno je i u nedjelju kružilo i nadgledalo situaciju.

Izvor: www.glasistre.hr

 

U nedjelju smo u razgovoru s Budijom doznali da je pokrenuo vađenje i saniranje broda, no kaže da sumnja da će, zbog velike štete, uspjeti popraviti brod za ovu sezonu. Vlasnik štetu procjenjuje na više od dva milijuna kuna.