• hr
  • en
  • de
  • it

Jedrenje Jadranom na top listi 50 putovanja

National Geographicov magazin Traveler uvrstio je na listu top kružnih putovanja života za 2011. i Hrvatsku. Točnije krstarenja drvenim jedrenjacima koji su prema Travelerovoj novinarki Margaret Loftus tako - retro, tako - mediteranska. Naime, traveler svake godine radi top listu 50 putovanja na koja treba otići barem jednom u životu obuhvaćajući čitav svijet. Među tisućama putovanja, izabiru se ona koja su nešto drugačije od običnog, ali koja nude touroperatori i agencije sa solidnom reputacijom u industriji.
To su putovanja koja nude turistima da duboko zarone u daleke kulture i dožive iskustva koja će ih promijeniti. Autorica top liste istakla je kako je tražila ture, uključujući volonterske, avanturističke, obiteljska putovanja i krstarenja malim brodovima koja su dizajnirana da stvore doživljaj, u skladu su s ekološkom održivošću i potiču stvaranje kulturnih veza.
Hrvatsku su, dakle, među top 50 na svijetu lansirala krstarenjima na starim jedrenjacima koji su nekad bili glavni opskrbljivači namirnicama za stanovnike jadranskih otoka duž tisuću i sto kilometara jadranske obale. Sada uređeni za ugošćavanje 20 do 40 putnika krstare Jadranom nešto ležernijim tempom, navodi autorica liste.

- Stanite u lukama srednjovjekovnih utvrđenih gradova, ribarskih naselja narančastih krovova, posjetite vinograde i bijele plaže ili jednostavno uživajte promatrajući ih s broda, navela je Loftus ističući i dobar odnos cijene i pružene kvalitete. Naime, od desetak putovanja po Europi, hrvatski je aranžman s početkom cijenom 515 američkih dolara (pa do 1.140 dolara) daleko najpovoljniji od onoga što je izabrano od europskih tura. I to, iako se na listi nalaze aranžmani za inače jeftinije Bugarsku ili Tursku.

Traveler kao agenciju navodi njujorški Maris Freighter & Specialty Cruises, koji je ustvari sjevernoamerički partnera opatijske agencije Katarina Line. Od Katarine Hauptfeld, vlasnice opatijske agencije, doznajemo kako se njihov prekooceanski partner ustvari prijavio na natječaj National Geographica i uspio »upasti« na prestižnu listu. Samo uvrštenje je ipak sve iznenadilo.

- Naravno da nas je iznenadilo jer je među najboljim putovanjima života i ovo naše. Već samo to što je uopće Hrvatska ušla na ovu listu je za hrvatski turizam odlična reklama. Sviđa mi se kontekst u kojem se spominju krstarenja, a to je retro Mediteran što se slaže s našim imiđem Mediterana kakav je nekad bio, kazala je Hauptfeld dodajući kao je agencija lani na krstarenjima imala blizu 19.000 putnika. Flotu starih jedrenjaka čini preko 40 plovila brodara od Istre i Kvarnera do Dubrovnika. Ove godine popunit će je dosad najluksuznijim brodom de luxe kategorije.

Inače, od blizu 19 tisuća putnika na krstarenjima iz cijelog svijeta, većina, čak oko 16 tisuća njih je na polasku iz Splita. Kvarner se nešto teže prodaje, uz ostalo, i zbog slabih avionskih veza na kojima se, inače, ove godine ipak počelo ponovno ozbiljnije raditi. Najave za ovu godinu su dobre, unatoč rupama u svibnju i lipnju. No, srpanj, kolovoz, rujan, pa čak i listopad bi trebali biti i bolji nego lani.

- Sve se pomaklo. Buking je trenutno zastao, no obzirom da godišnje rastemo po stopi od 10 posto, ako budemo imali 5 posto više putnika, bit ćemo zadovoljni, kazala je Hauptfeld čija su se krstarenja na listi National Geographica našla u vrlo živopisnom društvu. Naime, među putovanjima na koje treba otići barem jednom u životu su i 13-dnevno bicikliranje uz Dunav kroz Austriju, Njemačku, Mađarsku i Slovačku.

Potom u Italiji valja posjetiti gastro meke Pijemonta, Lombardije i Veneta, pritom guštajući u luksuznoj Villi del Quar gdje šef kuhinje ovdašnjeg restorana Arquade, ovjenčanog Michelinovim zvjezdicama, goste uči kako skuhati najbolju paštu.

U Zimbabveu se pak isplati »hodati sa slonovima«, a o porijeklu ljudske vrste učiti na licu mjesta - u Tanzaniji.

U Gani je pak baš super vudu kamping.

Među azijskim su adutima, primjerice, traganje za zmajevima po otoku Komodo u Indoneziji, najstarija libanonska (postojeća i funkcionalna) vinarija koju su današnjim stanovnicima u »amanet« ostavili Feničani, lutanja sumatranskim šumama, mongolskim stepama, ili posjeta dječjem kampu u Tajlandu gdje mališani koji su preživjeli tsunami uče životne vještine.

Nimalo manje zanimljivo nije ni »insidersko« putovanje u ruralne dijelove Kine koji pomalo nestaju pred »napadom« urbanizacije.

Na putovanju se može očekivati otkrivanje neke od tajni dugovječnosti lokalnog stanovništva iz Longshenga, poznatih upravo po poznim godinama koje dožive, ili pak guštanje u pogledu na tradicionalne kuće u Nanping koje su građene u vrijeme dinastija Ming i Qing.

U Južnoj Americi, jasno, ne smiju se propustiti ostavštine drevnih civilizacija, ali ni »điranje« motorima po Patagoniji sve do krajnjeg juga kontinenta, dok se u Sjevernoj Americi, uz ostalo, preporučuje istraživanje ljepota Aljaske ili pak zavirivanje iza kulisa inuitske kulture te starih željezničkih puteva Nove Engleske.

 

Na američkom tržištu, doznajemo, opatijska agencija radi gotovo deset godina. Redovito se pojavljuje na turističkom sajmu u New Yorku, ali su se prezentirali i u Las Vegasu i drugdje. Trenutno ondje rade s više manjih agencija među kojima je i Adriatic Travel u San Pedru u Kaliforniji. Upravo je Kalifornija sljedeća postaja u promociji krstarenja. Idućeg tjedna vlasnica opatijske agencije, u suradnji s Turističkom zajednicom Opatije, kreće na američki zapad gdje će promovirati krstarenja te opatiju kao destinaciju. Između ostalog, sudjelovat će na jednom dobrotvornom balu na Beverly Hillsu.
Dodajmo da su predstavnici Katarina Line-a na ovogodišnjem predstavljanju u New Yorku uspostavili suradnju s jednom od četiri američke nacionalne TV kuće - CBS-om te su se s krstarenjima pojavili u poznatom showu The price is right.

Na Travelerovoj listi i ove se godine našao popriličan broj noviteta u turističkoj ponudi. Najviše ih je među putovanjima života koja pustolove vode na područje Afrike. Naime, od ukupno sedam afričkih prijedloga, četiri su nova. Jedan od noviteta je svakako odiseja Crvenim morem. Riječ je o aranžmanu koji povezuje Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju, Sudan i Eritreju pa uključuje impresivan niz najrazličitijih doživljaja. Za 17 dana i 11.980 američkih dolara, turisti će obići poznatu Petru u Jordanu, egipatski Luxor, ali i sudanski stari grad Suakin, nekoć veliko trgovačko središte u kojem su zgrade prekrivene koraljnim materijalom. Uključen je i odlazak u arhipelag Dahlak u Eritreji gdje ribari »love« bisere. Nakon godina političkog terora, na turističku se kartu vraća Zimbabve i to, prije svega, među ljubiteljima safarija. Ondje se nudi praćenje krda divljači džipovima u nacionalnom parku Hwange, u kombinaciji s višednevnim izletom kanuima po Nacionalnom parku Mana Pools punom - vodenkonja.

Ova 15-dnevna avantura pak stoji nešto više od 6.000 dolara. Zanimljivo, među afričke novitete, ubraja se i sam Egipat i to Egipat Aleksandra Velikog. U ovom se aranžmanu, uz ostalo, nudi ronjenje u aleksandrijskoj luci prilikom čega će ronioci »baciti oko« na ostatke drevnog grada otkrivene tek 1994. Novi »ulaz« je i vudu kampiranje u Gani u okviru kojeg se posjećuje narod Lobi i sudjeluje u ritualima proricanja.

Volontiranje s morskim psima

Svakog ljeta tisuće ugroženih zelenih kornjača migrira prema otoku Raine na krajnjem sjeveru Australije kao bi položile jaja. Taj događaj privlači i brojne morske pse tigrove koji su u potrazi za lakim plijenom. Taj takozvano sveti gral za ronioce je ipak zabranjen za sve osim za brodove ovlaštenih državnih istraživača. No tu je ipak šansa jer se pri istraživanju može volontirati i to ekipi znanstvenika Richarda Fitzpatricka. Volontiranje ipak nije besplatno već će entuzijaste koštati 5.200 dolara.

Ovo je jedan od primjera putovanja koja će spojiti »ugodno s korisnim«. I to doista korisnim, dobrotvornim radom. Na listi se još nije našao creski Eko centar Caput insulae Beli, no dok se i on ne nađe na listi, preporuka magazina je volontiranje na Tajlandu pomažući u kampovima u kojima su smještena djeca čiji su roditelji stradali u tsunamiju 2004. Isto tako, nudi se mogućnost putovanja na volonterskoj bazi u Indoneziju i to na Sumatru. Ondje turisti borave u tradicionalnom selu Batak Karo, penju se na aktivni vulkan Sibayak i kampiraju među orangutanima u tropskim šumama Nacionalnog parka Gunung Leuser. Tko želi može provesti i dva dana u području Banda Aceh koje se još uvijek oporavlja od devastacije koju je izazvao tsunami. Ondje, u jednom od neprofitnih centara, lokalne klince volonteri mogu podučavati engleski jezik.

Najskuplji Antarktik na skijama

Fizički zahtjevno, ali nezaboravno, svakako je osmodnevno putovanje, odnosno ekspedicija, na Antarktik. Na taj se način može baš na pravi način obilježiti 100-u obljetnicu dolaska norveškog istraživača Roalda Amundsena na Južni pol 14. prosinca 1911. Turiste čarterom voze iz Punta Arenasa u Čileu na 89-u paralelu gdje se »uskače« na par skija i kreće »nizvodno« kampirajući usput. Cijena? Prava sitnica - 52,500 dolara.

Izvor: www.novilist.hr