• hr
  • en
  • de
  • it

Janek Lisewski: Prvi ću surfati od Zadra do Ancone

Nisam se preplašio morskih pasa s kojima sam dva dana proveo u moru, pa se ne bojim ni svojeg sljedećeg pothvata. Surfkiterom ću prvi povezati Zadar i Anconu - kazao je svjetski rekorder u kitesurfingu na duge staze, 43-godišnji Poljak Janek Lisewski, koji je u petak došao u našu redakciju da mu pomognemo osigurati logistiku za realizaciju u ovog avanturističkog pothvata. Osim optimalnih vremenskih uvjeta, koji uključuju umjereno jugo, ovaj 43-godišnji profesionalni kitesurfer iz Gdanska treba brod koji će ga prevesti do starta na Dugom otoku s kojeg namjerava krenuti na 150 kilometara dug put do Ancone.
- U slučaju da vjetar „padne" i da ostanem na moru potrebna mi je osoba s kojom mogu kontaktirati preko radiostanice koju nosim sa sobom, a uz povoljne vremenske uvjete trebat će mi sedam sati do Ancone - kaže ovaj 43-godišnjak iz Gdanska, svjetski poznat po kite-prelasku Baltičkog i Crvenog mora.

Lisewski je kitesurfingom uspješno prešao oko 200 kilometara od poljske luke do Ystada u Švedskoj, no u prave je nevolje zapao tek tijekom pokušaja prelaska Crvenog mora između Egipta i Saudijske Arabije. Pri samom kraju putovanja vjetar se stišao i ispuhao njegov zmaj ostavljajući ga na milost i nemilost morskim psima.
- Ubadao sam ih nožem u oči, nos i škrge. Iako sam odmah poslao SOS poziv u pomoć, 40 sati sam čekao pomoć iz Saudijske Arabaije. Vjetar me gurnuo na najgore mjesto, greben, gdje su vrebali morski psi. Napali su me kroz moj kite, koji ih je vjerojatno privukao zbog svoje boje. Borio sam se cijelu noć, a do jutra su otišli. Bilo ih je jedanaest. Preživio sam zahvaljujući svojem bratu Piotru koji me natjerao da nosim nož.
U jutarnjim satima ponovno su počeli kružiti oko mene, no nisu me napali. Iako je to bilo strašno iskustvo, ni u jednom trenutku nakon toga nisam pomislio odustati od svojeg sna - kazao je Lisewski, koji kitesurfingom u sklopu svog projekta „Kitesurfing - Crown off the sea" želi prijeći sva svjetska mora. Profesionalni kitesurfer postao je nakon što je dao otkaz u velikoj korporaciji gdje je bio motoanalitičar za svjetske automobilske kompanije.
- Počeo sam osjećati veliki umor i stres. Svakodnevno sam osjećao pritisak, a nakon što sam se kitesurfingom počeo baviti u slobodno vrijeme, shvatio sam da je to ono što želim u životu.
Nema ništa ljepše nego prepustiti se prirodi - kaže Janek dodajući da mu treći po redu pothvat na Jadranskome moru neće biti nikakav problem.
- Imate li morskih pasa? Nemate?! Pa to je odlično. Onda neće biti nikakav problem doći do Ancone - zaključuje Janke Lisewski dodajući kako jedva čeka da "okusi kakvo je Jadransko more".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr