• hr
  • en
  • de
  • it

Jako jugo za pravo finale

Završni dan jedrenja na Uskršnjoj regati bio je dostojan finala i odluke o pobjedniku. Jako jugo donijelo je idealne uvjete za jedrenje, dani bezvjetrice prebrisani su sunčanim južnim vjetrom koji je omogućio da regatni odbor održi sva predviđena jedrenja. Jedrilice skupine Open imale su dvije regate, a posebno je zanimljivo bilo prvo jedrenje u kojem su rješene sve rezultatske dileme. Barba Branko je dobro krenuo poslije starta na lijevoj strani linije, a regatu je najbolje otvorio Šime Stipaničev na Fulcrumu presjekavši liniju starta u punoj brzini uz brod regatnog odbora. Međutim, nešto slabiji kut pri jedrenju uz vjetar od konkurenata Šimu je ostavio na odličnom startu i trećoj poziciji na prvijetrinskoj oznaci, te i u cilju, što je za njegovu posadu značilo i osvajanje trećeg mjesta u ukupnom plasmanu.
Mnogo zanimljiviji bio je dvoboj za prvo mjesto. Barba Branko je okrenuo privjetrinsku oznaku s prednošću ispred jedrilice Vola Vola, ali je posada Bojana Božića niz vjetar jedrila značajno brže, ali bliže vjetru prevaljujući veći put. Ipak, Vola Vola je stizala Barba Branka, a cilj se bližio. Da je Božićeva posada pobijedila u toj regati odluka o pobjedniku pala bi u zadnjem plovu. Na pedesetak metara od cilja Vola Vola je 'uhvatila' Barba Branka niz vjetar i tražeći pravo puta s desnim uzdama pokušala izgurati Zoričićevu posadu s rute k cilju. Nakon nekoliko trenutaka obje jedrilice su ušle u zonu preklapanja ciljne oznake, a Vola Vola je odustala od borbe i mogućeg protesta, te ušla u cilj kao druga. Iako je to otklonilo rezultatasku neizvjesnost i po nama potvrdilo zasluženu pobjedu Zoričićeve posade, zadnja regata skupine Open bila je sve samo ne dosadna. Južni vjetar pojačao je, a u takvim je uvjetima Šime Stipaničev pred svojim Tribunjem došao na svoje. Okrenuvši privjetrinsku oznaku kao drugi, njegova jedrilica klase Open 40 konačno je dobila dovoljno vjetra i jednostavno 'proletjela' regatnim poljem. Glisirajući brzinama između 15 i 18 čvorova Šime je zasluženo trijumfirao u posljednjoj regati na užitak nas koji smo ga imali prilike gledati. U sličnom scenariju kao u prvoj regati Vola Vola je pred ciljem pretekla Zoričića i ostaje im za žaliti što prvi plov nisu imali malo više spretnosti da regatu možda okrune svojom pobjedom. Međutim, dobro jedrenje i odlični vremenski uvjeti pružili su potpuni užitak svim posadama, bez žaljenja za propuštenim prilikama. Posada Barba Branka pokazala je da u štap kursevima postiže odličnu razinu jedrenja i prava je šteta što ih nismo gledali u dvobojima s Teutom i ostalim natjecateljima u ORC skupini. Ta skupina prošla je pravo sito i rešeto, zahtjevni uvjeti za jedrenje natjerali su posade da daju zadnje atome snage u lovu na sekunde koje ih po premjeru vode bliže pobjedi. U prvoj regati karte su se dobrano ispremiješale. Favorizirani Mareus nije se dobro snašao te je konstantno kroz regatu gubio bitne metre, a Gringo 2 nakon preranog starta odjedrio najbolji plov cijele regate i odlično se probio među vodeće. Nije iznenađenje, ali je lijepo bilo vidjeti posadu Branka Ilijadice Rape kako se dobrim manevrima i brzim jedrenjem sasvim približila vodećim jedrilicama i zasluženo osvojila drugo mjesto u korigiranom poretku tog plova.
Anđela X jednako se dobro plasirala i u posljednjem plovu, te je prije završetka prosvjeda po neslužbenim rezultatima druga s jednakim brojem bodova kao i pobjednik Quabremar koji svoju poziciju još ima obraniti pred Odborom za prosvjede zbog sudara s Mareusom. Ipak, Quabremar je cijelog dana jedrio konstantno dobro, s odličnom brzinom uz vjetar i besprijekornim manevrima, te su ih dvije pobjede u korigiranom poretku zasluženo dovele na vrh. Nama je najzanimljivije bilo promatrati borbu jedrilica od 40 stopa. Pulski Mireo pokazao je odlične performanse pri jedrenju uz vjetar, očito je da Robertu Radoli jaki vjetar dobro leži, pa da nije bilo odustajanja u drugom plovu dana, Mireo bi se popeo za koju stepenicu više u ukupnom poretku. Među vodeće se u zadnjoj regati dana umiješao i slovački Brutal Fish koji ipak nije izdržao žestoki ritam jedrenja konkurenata do kraja regate. Svoje privatne regate vdanas su imali Marina Kaštela i Teuta koje su očekivano sva jedrenja završili kao prvi u drugi u realnom vremenu. A ORC formula svrstala ih je na terće, odnosno peto mjesto u korigiranom poretku. Sveukupno gledajući, današnji dan na moru bio je takav da se bolje poželjeti ne može, a regata je pokazala da je usprkos manjem broju učesnika zadržala visoki natjecateljski naboj. Također, organizatori su pronašli snage da regatu zadrže na jednako visokoj razini kao i posljednjih godina što je garancija da će Uskršnja ostati posebna i lijepa kao što je i do sada bila.

 

Bojan Božić, skiper Vola Vola:
Bilo je lijepo, jedrenje zahtjevno, konkurencija je bila opaka ove godine i pohvala organizatoru. Moja posada bila je odlična što se i pokazalo jer nam je pobjeda za dlaku pobjegla u brobi s Barba Brankom koji je poznat kao brz i dobro vođen brod.

Šime Stpaničev, skiper Fulcrum:
Iako naša jedrilica nije konstrirana za štap jedrenja guštali smo svih dana regate, a u posljednjoj regati smo i pobjedili. Uživali smo jedreći niz vjetar, gotovo da nismo prestali glisirati od orce do cilja. Imao sam odličnu posadu sastavljenu od prijatelja koji su odreda vrhunski jedriličari, te su ponavljam, ova tri dana u Vodicama bila pravi gušt.

Ivan Kljaković Gašpić Bambi, taktičar Brutal Fish:
Dobra je bila regata, dobre su posade, svi su ozbiljni i kompetitivni te nije lako proći dobro, svaka greška se plaća, svakako zanimljiv nivo jedrenja. Nama je bilo dosta zeznuto, po jakom vjetru nam je falilo više rutine, u trenucima bi išli super, a ponekad bi imali problema i po cijelu orcu što je nedopustivo u ovoj konkurenciji, a falilo nam je malo i boathandlinga, ali na kraju dobra regata i guštali smo jedriti. Ja sada idem kući trenirati, a onda idem u Englesku krajem travnja pa sredinom svibnja na Svjetsko prvenstvo u Francusku. Nakon toga selim se u Englesku sve do Olimpijade, uz male pauze za posjete obitelji.

Krešimir Đakulović, skiper Mareus:
Nama je sve bilo lipo, mekano i glatko, ja sam zadovoljan, a vidjet ćemo kakvi će biti rezultati kada kompjuter izbaci izračun kao i uvijek u ORC-u. Danas nismo uvijek imali dobru brzinu jer smo mijenjali trim jarbola i trebamo više trimati jedra jer kada pogodimo idemo super, ali kada bi vjetar malo pao Brutal Fish je išao brže. Imali smo sreće s refulima, gdje god bi negdje otišli tu bi nas diglo i to nam se ponavljalo.

Rezultati na linku: http://www.uskrsnja-regata.hr/naslovnica/uskrsnja-regata/rezultati.aspx