• hr
  • en
  • de
  • it

Jahta bogate Austrijanke u porečkoj luci

Od četvrtka usidrena 98-metarska jahta u porečkoj luci ispred hotela Palazzo plijeni pažnju prolaznika i turista. Riječ je o jahti Carinthia VII, napravljenoj 2002. godine, koja slovi za jednu od najluksuznijih svjetskih jahti, procijenjenoj na sto milijuna eura.
Nakon što je prije nekoliko godina posjetila Rovinj, jahta, inače iz matične luke u Veneciji, u četvrtak popodne prvi je put uplovila u porečki akvatorij. Carinthia je izgrađena po nacrtima poznatog naval-arhitekta Tina Heywooda u bremenskom brodogradilištu Lürsen i s četiri motora i gotovo deset tisuća konjskih snaga postiže brzinu od 26 čvorova.

Prima 12 putnika i 28 članova posade. Po veličini je svrstavaju na 12. mjesto svjetskih lista.
Jahta plovi pod austrijskom zastavom i pripada austrijskoj poduzetnici Heidi Horten, prema Forbesovoj listi teškoj 3,4 bilijuna dolara. Bečanka Heidi Jelinek se kao 19. godišnjakinja udala za njemačkog poduzetnika Helmuta Hortena i nakon njegove smrti nastavila voditi financijsko i trgovačko carstvo. Nalazi li se 69-godišnja milijarderka na jahti u Poreču nismo uspjeli doznati.

Ravnatelj porečke Lučke uprave Željko Čorak rekao nam je da će jahta u porečkoj luci biti usidrena do ponedjeljka, a kamo će krenuti dalje, njihov agent još nije javio.
- Ovo je još jedna u nizu luksuznih megajahti koje su od proteklog četvrtka koristile vezište i sidrište u porečkoj luci, dodaje Čorak.

Izvor: www.glasistre.hr