• hr
  • en
  • de
  • it

Jadranski otočić Host: idealno mjesto za medeni mjesec

Da živimo u jednoj od najljepših zemalja na svijetu nikoga ne treba posebno podsjećati, no najpopularniji svjetski turistički vodič Lonely Planet ponekad nas iznenadi kada svojim čitateljima izdvoji neki malo poznat hrvatski biser. Recimo, naš maleni otočić Host našao se na popisu samo osam otoka iz cijeloga svijeta, koji preporučuju friškim mladencima za idealan medeni mjesec. Host se nalazi u viškom zaljevu i pošto se na njemu nalazi tek jedan svjetionik, garantirana je potpuna privatnost.
Zvuči puno bolje od poljubaca pred hordom turista ispod Eiffelova tornja, ili gužvanja da bi se bacili novčići preko ramena u Fontanu di Trevi, zar ne? Ovaj komadić obale za dvoje udaljen je samo pet minuta vožnje brodom od grada Visa, dugačak je samo 120 i širok 36 metara, a po sredini je borova šuma. Sa sjeverne strane otočića podmorje krije arheološko nalazište, a i sama konfiguracija dna atraktivna je za sve one koji su željni sportskih podvodnih uzbuđenja. Otočić je ime dobio po hrabrom engleskom kapetanu koji je na tom području 1811. godine porazio nadmoćniju Napoleonovu flotu. Svjetioničarska zgrada na Hostu sagrađena je 1873. godine, a u njoj se nalaze dvije dvokrevetne sobe, kuhinja i dnevni boravak.
Ispod nje je uređena malena plaža, a posebna atrakcija je kamena terasa za nezaboravne doručke i zalaske sunca za pamćenje. Cijena, prava sitnica, čitav otočić možete imati za sebe i svog bračnog druga za nešto manje od 2000 eura za tjedan dana. Lonely Planet nadalje ispred mega popularnog Santorinija, od grčkih otoka izdvaja mirnu Ikariju. Do tog otočića u Egejskome moru nije lako doći, ali to mu daje dodatnu draž, uz očekivan miris mediteranskog bilja, odličnu hranu i duge šetnje seoskim puteljcima. Ili, primjerice, otisnite se kajakom iz Stockholma i krenite veslati u arhipelag koji se nalazi ispred ovog švedskoga grada. Više od 30 tisuća otočića i hridi čeka da ih istražite, a na svakom od njih dozvoljeno je i kampiranje.
Kanadski otok Algonquin idealan je za one koji romantični medeni mjesec zamišljaju u brvnari pored jezera uz upaljenu vatru u kaminu. A za one s izdašnim budžetom tu je australski otok Wilson. Na njemu se nalazi šest luksuzno opremljenih šatora, a sve u sklopu nacionalnog parka u kojem možete u toplome moru roniti zajedno s morskim kornjačama.

Egzotična mjesta
Za one željne egzotike izdvaja se nenaseljeni arhipelag Quirimbas u Mozambiku, sastavljen od 32 koraljna atola, a istraživati se može starinskim arapskim jedrenjakom. Sat i pol vožnje trajektom od napučenog brazilskoga grada Salvadora nalazi se Tinharé, otočić prekriven palmama, bez prometa i automobila. "Honeymoon Island" je pak dio Cookova otočja u Tihom oceanu, do kojeg je najbolje doploviti jedrilicom. Kilometri uglavnom pustih pješčanih plaža i tirkizno more razlog su zbog kojeg Lonely Planet izdvaja ovaj otok.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr